Изпращане на пореден випуск ученици на НПГПФ

1749
Изпращане на пореден випуск ученици на НПГПФ

Изпратиха учениците на випуск 2022 на Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография (НПГПФ). За 98-ми път гимназията създава кадри за печатната и графичната индустрия в България.

Датата на изпращането (11 май) съвпада и с други светли празници – българската православна църква почита Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий – създатели и разпространители на първата славянска азбука – глаголицата. Денят също се чества и като Ден на библиотекаря.

Четири паралелки с общо 105 абитуриенти завършват по специалности полиграфия, фотография, графичен дизайн, компютърна анимация, компютърна графика и библиотекознание. Абитуриентите бяха изпратени с празничен водосвет и официално връчване на грамоти на отличилите се от д-р. инж. Цветанка Апостолова – директор на гимназията. По време на събитието присъстваха представители на Министерството на образованието и науката, медии и др.

 

Цветанка Апостолова

 

водосвет

 

Събитието се превърна в истински празник за цялото училище, както и за родителите и учителите, които изпратиха завършилите възпитаници и техните класни ръководители. Настроение създадоха рециталите на ученици, изпълненията им на народни и рок песни, както и соло на китара, което продължи и след официалната част.

 

випуск ученици на НПГПФ

 

На добър час на абитуриентите!

НПГПФ е създадена през 1923 г. по инициатива на Александър Македонски – пръв неин директор, който по онова време е бил директор на Държавната печатница. Гимназията преминава през множество трансформации през годините, но все още пази основния си профил – образование в сферата на полиграфията и графичните изкуства.

Дългогодишният директор на гимназията д-р. инж. Цветанка Апостолова се грижи училището да бъде база, оборудвана с най-модерна техника. Учениците разполагат с модерно фотографско оборудване, дронове, интерактивни учебни дъски, софтуер и хардуер за графичен дизайн и анимация. На разположение на учениците има печатно и книговезко оборудване.

Интересът към специалностите е огромен, а гимназията има нужда от допълнително разширение на сградите, за да поеме желаещите прием ученици.

За учебната 2022 – 23 приемът започва от 17 юни 2022. За специалностите фотография, компютърна графика, графичен дизайн и анимация приемният изпит е по рисуване. Приемният изпит за специалностите полиграфия и библиотекознание е по български език.

 

Гимназия по полиграфия випуск 2022

Гимназия по полиграфия випуск 2022

Гимназия по полиграфия випуск 2022

Гимназия по полиграфия випуск 2022

Гимназия по полиграфия випуск 2022

Галерия със всички снимки от събитието.

Вижте още:

Открит урок в НПГПФ

90 години НПГПФ

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.