Американските вестници могат да получат статут на некомерсиални организации

1038

В щатския сенат обсъждат бъдещето на американските вестници в епохата на интернет.

Американският сенатор Бен Кардин е заявил, че  единственият начин да объде осигурено съществуването на печатната преса е да им бъде предоставен статут на некомерсиални организации. Това е стъпка предприета вече за няколко радиостанции и телевизионни канали. Сенаторът е предложил законопроект, според който вестниците претендиращи за статут на некомерсиални организации да не могат да публикуват политически реклами и други пропагандни материали, но да могат все пак да отразяват политически събития. Естествено това е по-скоро възможно да бъде реализирано за регионалната преса и едва ли може да се приложи за сега към крупни вестникарски конгломерати.

Водещи специалисти в американската журналистика застанаха зад законопроекта , но отбелязаха, че не всички вестници ще оцелеят при получаване на статуса на накомерсиални организации и причината ще са значително по малките приходи от реклама за тях. Поради тази причина вероятно ще предпочетат съществуване само в интернет версии.

Да напомним , че в последние месеци рязко са намелели рекламните постъпления  при големите печатни издания в CAЩ и това е доведе до фалит на един от най големите вестници Rocky Mountain News, а издания като Seattle Post- Intelligencer и Christian Science Monitor са преминали онлайн.

Източник:  Компьюлента

Интернет портал за печатни технологии.