Американският музей на печата се мести в нова сграда

1618
Американският музей на печата се мести в нова сграда

След тринадесет години музеят на печата ще се премести от Северен Андовър, Масачузетс ще се премести в Хейвървил в същия щат.

Американският музей на печата

 

Според сайта на музея, новата сграда по-добре отговаря на еволюиращата му мисия да разяснява, съхранява и показва материали и оборудване, свързани с графичната индустрия. Музеят ще разшири и ролята си в образователни събития.

Новата сграда ще приюти библиотека от световна класа, посветена на печата и графичната индустрия,“ каза президентът Frank Romano. „Ще има повече пространство за експозиции, събития и семинари, както и помещения за висок печат и оборудване, свързано с него. Ще предложим и повече интерактивни изложби.”

Уникална характеристика на този музей е, че ще помещава две библиотеки – една за общо ползване с книги за типография, книги с образци за шрифтове и специализирани публикации. Втората ще бъде библиотеката на Romano за графичната индустрия – специализирана за изследователи и учени и ще включва над 500 заглавия, много от които са редки. Колекцията на музея включа и оригиналните рисунки на глифите, използвани за създаването на шрифтовете Linotype.

Музеят на печата съхранява миналото на печата за бъдещите поколения, за да могат те да разберат въздействието му върху съвременния свят. В него има голяма колекция инструменти и машини за висок печат, както и единствената колекция исторически системи за фотонабор в света. Музеят с площ 2300 кв. м. съдържа една от най-големите колекции книги и образци, свързани с печата и типографията в света.

Източник: museumofprinting.org
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.