Балкански печатарски форум в Белград

4113

Ман Роланд с една продадена машина в България тази година и шест на Балканите. Унипак в Павликени е купувачът в България.

На срещата с журналистите г-н Hauser от manroland сподели следните данни за последните продажби на манроланд на Балканите:

manroland 200 – по 1 продадена машина в Унгария и Турция
manroland 700 – по 1 продадена машина в Гърция, България, Турция
manroland Web Offset – 2 продадени машини в Турция.

За printguide.info, управителят на manroland България, Стефан Вълев, потвърди информацията, че в България машината е продадена на Унипак Павликени и вече е работеща.

Данните бяха оповестени в рамките на Балканския печатарски форум в Белград. Спадът в печатната индустрия, икономическата криза, новите медии и решенията, които трябва да вземат печатниците, за да оцелеят.

Това бяха основните теми, които бяха дискутирани на Шестия Балкански печатарски форум в Белград, който се проведе на 27 и 28 октомври 2011. Домакин на събитието беше Сръбската Търговско-промишлена палата. 

186 участници от 17 държави дискутираха проблемите на печатния бранш и новите предизвикателства. За първи път представители на всичките 11 държави, членове на Балканския печатарски форум, посетиха събитието. Членове на форума са печатарските съюзи на Албания, Босна, България, Гърция, Македония, Унгария, Румъния, Словения, Сърбия, Румъния и Турция. За първи път бяха поканени представители на печатарските съюзи в Молдова, Русия и Украйна.

Форумът се провежда под патронажа на manroland AG и беше подкрепен от 14 европейски и местни спонсори. Освен manroland AG, основен участник във форума беше стратегическия им партньор Oce Printing Systems.

thomas hauser, manroland and steffen doegel, oce printing systems

Бяха изнесени лекции на компаниите: manroland AG. Oce Printing Systems, Muller Мartini, UPM, Intergraf, ABB, Arben Graphic Systems, drupa, печатница „Политика“.

thomas hauser

Проведе се и дискусионен панел с участието на:
Thomas Huaser – вицепрезидент корпоративен маркетинг и комуникации, manroland AD
Steffen Doegel – Ocе Printing Systems
Prof. Berd Juergen Matt –  Медиен университет в Щутгарт /Hochshule de Medien/ и д-р. Росица ВелковаВсички участници и лектори бяха на едно мнение – печатната индустрия има добро бъдеще въпреки предизвикателстава, пред които е изправена. Всички усещат натиска на социалните медии, Интернет, мобилните устройства и отчитат промяната в поведението на потребителите. От друга страна, възможностите за растеж на печатниците са високото качество, високата ефективност, продуктовата диверсификация и индивидуалния подход. Value Added Printing /печат с добавена стойност/ беше най-коментираното решение за справяне с новите реалности.

Показателите за развитието на индустрията са географски и продуктови:

  • спад или застой  в Северна Америка и Западна Европа
  • растеж в Китай, Югоизточна Азия, Африка и Латниска Америка

При печатните продукти

  • растеж на обемите при опаковките, каталозите и рекламите в целия свят
  • спад при тиражите на вестниците в САЩ, но растеж в Германия. Застой при списанията в Европа, ръст – в Китай. 

Най-любопитните факти и анализи за индустрията представиха Intergraf.
Очаквайте специален материал за тях.

В рамките на форума се проведе и първата среща на InPEQ, за която очаквайте допълнително информация.

Специални благодарности на д-р Росица Велкова, която е организатор и координатор на Балкански печатарски форум. Благодарение на усилената й работа, отлична организация и координация, форумът се утвърди като едно от най-значимите печатарски събития на Балканите.

Вижте снимки на всички участници в конференцията

Вижте снимки от разходката на българската група от СПИБ.

Материала написа: Десислава Тодорова
PrintGuide.Info

Интернет портал за печатни технологии.