БАСГП създаде сериграфска база в Националната художествена гимназия Цанко Лавренов в Пловдив

5381

Проектът е по идея на членовете на Българската асоциация за съвременна графика и печат, помещава се в предоставено от гимназията ателие и се финансира от Феспа.

За откриването на базата пристигна лично президентът на ФЕСПА Георг Ковач. Той е първият президент от Източна Европа /унгарец/ на международната федерация.

В официалната церемония се включи и председателят на асоциацията Анка Бимбалова. Домакини бяха директорът на гимназията Светлозар Чавдаров и Сидер Сидеров /Зебра принт/, съучредител и член на БАСГП, който е координатор на проекта Сериграфска база.

Вижте снимките от събитието тук: gallery.printguide.info

ани бимбалова, георг ковач, сидер сидеров, светлозар чавдаров

БАСГП дари оборудването и консумативи, които ще помогнат на всички ученици в гимназията да усвоят тънкостите на ситопечата.

ситопечатна база за ученици

Най-голяма помощ за създаването на базата оказаха Стефан Илиев /Туплекс/ и Найден Найденов /Атиа принт/.

Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ (до 2009 г. СХУ „Цанко Лавренов“) се намира в град Пловдив. Гимназията е кръстена на пловдивския художник Цанко Лавренов (1896-1978). Основната ѝ цел е да съхранява и обогатява националните традиции в областта на изящните изкуства.

гости
/гости бяха членове на БАСГП, преподаватели и ученици/

Обучението в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ е петгодишно по специалности живопис, стенопис, графика, скулптура, иконопис, рекламна графика.

Създаването на базата е част от програмата на БАСГП за подкрепа на професионалното образование по ситопечат, дигитален и широкоформатен печат.

През 2012 година асоциацията започна и експериментална година за практически обучения с Националната Художествена Академия, катедра Рекламен дизайн. Вижте повече за този проект.

пожелания

Интересни факти за Fespa:
– Феспа е асоциация, а не изложение. Има 10 000 членове от 36 държави.
– създадена през 1962 година като асоциация на фирми, занимаващи се със ситопечат.
– участието на всички асоциации, членуващи във Fespa е безплатно.
– организира първото си изложение през 1963 година в Амстердам. Изложението е веднъж на 4 години и европейския домакин се избира на ротационен принцип.

– 2005 година е повратна – Fespa се организира за първи път без съорганизатор. Премахната е входната такса за изложението за членове и за първи път изложението се отваря и към страни извън Европа.
– в момента Fespa има 9 асоциирани членове извън Европа.
– през 2008 година е организирано за първи път Fespa Digital. Провежда се всяка година.

георг ковач, президент на феспа

Всички снимки можете да разгледате тук: gallery.printguide.info

Материала написа: Десислава Тодорова
www.printguide.info

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.