Безплатни онлайн инструменти, които всеки дизайнер трябва да познава

3492
Spread the love

Тези безплатни ресурси ще ви помогнат да управлявате бизнеса си, да съхранявате файлове, да намирате изображения, които не са със запазени авторски права, както и много други.
Когато предложих идеятаза тази статия на редактора си, мислех, че ще е лесна задача. Сбърках!Има толкова много хубави, полезни и свободни онлайн инструменти, че сеоказа сложно да избера най-добрите от тях.

Генератор на примерен текст

inline_804_http://prepressbg.com/images/01_marto.jpg

lipsum.com

InDesign, InCopy, and QuarkXPress имат вградени възможности зазапълване с произволен текст, но те поставят само параграфи текст (безда се налага да допълнителна обработка.) Освен тях, малко другипрограми за дизайн могат да генерират примерен текст. Това е причинатада използвам Lorem Ipsum Generator. Той е наличен на 32 езика. LoremIpsum Generator ще създаде текст с каквато и да било дължина, виепросто трябва да посочите от колко абзаца, думи или знаци имате нужда.Поддържа и български език.

Общност за създаване и споделяне на цветове и палитри

inline_261_http://prepressbg.com/images/02_marto.jpg

colourlovers.com

kuler.adobe.com

Преди да се появи Adobe’s Kuler имаше – ивсе още има – Colour Lovers. Colour Lovers еподобен на Kuler – там можете да създадете, споделите и дадискутирате различни цветови палитри. И двата сайта ви позволяват дасъздавате палитри от нулата или от качени в сайта изображения и следтова да ги обозначавате, споделяте и коментирате, Color Lover предлагапо-впечатляваща функционалност.
Второто голямо предимство на Color Lovers е включването на палитри– вие можете не само да създавате и споделяте цветове ипалитри, но и модели цветове, много от които са вдъхновени от палитри,споделени в общността. Подобрените възможности за търсене ви позволяватлесно да намерите цветове, палитри и модели, като търсите по различникритерии като нюанс, наситеност, дата, ключови думи и популярност.
Най-голямото предимство на Color Lovers пред Kuler е възможността заизтегляне на палитрите не само в специфичния за Creative Suite AdobeSwatch Exchange (АSE) формат. Разрешено е сваляне като документи заPhotoshop, Illustrator илиGIMP, също така HTML файл, описващ цветоветев Web Hex стойности и дори Zip архив. Kuler предлага само ASE формат итака ограничава потенциалните приложения на съдържанието на сайта.
Въпреки че Kuler предлага по-добър интерфейс за смесване на цветовете,допълнителните функции на  Colour Lovers му дават предимство вличната ми класация.

Онлайн срещи, сътрудничество, обмен на документи и одобряване на проекти

inline_660_http://prepressbg.com/images/03_marto.gif

acrobat.com

Ако бях написал тази статията миналата година, щеше да ми се наложи даплащам за качествени онлайн инструменти за сътрудничество,потвърждаване на документи и одобрение. Тази година вече има безплатнауслуга, която обслужва всички тези нужди и при това се справя многодобре. Acrobat.com,представи едновременно с Acrobat 9 четири изключително мощни онлайнинструмента.

buzzword.acrobat.com

В Buzzword можете да създавате текстови документи и да каните други даги преглеждат и разпространяват. Харесвам Buzzword заради лекотата скоято улеснява сътрудничеството с клиенти и партньори. За мен е удобнода създавам списъци с задачи или с въпроси и отговори, които много хорамогат да променят по всяко време. Можете да експортирате документи отBuzzword на личния си компютър във формати на различнитекстообработващи програми (както и в PDF, разбира се).

acrobat.com/#/connectnow/

ConnectNow е инструмент за онлайн срещи на Acrobat.com. Можете дапоканите клиенти, колеги, служители, намиращи се далеч от вас да сесрещнат в реално време и да разменят файлове, изображения и да оставятсъобщения, докато си комуникират чрез вграден текстов, чат, аудио презкомпютърен микрофон или телефон и дори видео през уеб камери. Всичкитези функции са напълно безплатни и интегрирани в ConnectNow.
Търсите лесен начин да обменяте варианти за одобрение и големи файловес клиентите без да се безпокоите за размера на прикачените файлове поелектронната поща и без да затормозявате клиентите с необходимостта даизползват FTP сървър? Всяко безплатно членство в Acrobat.com включва5GB дисково пространство. Имате достъп до файловете си през всекиинтернет браузър, но, което е по-важно, можете във всеки момент дасподелите съдържанието му с други. Въпреки, че има услуги за споделянена файлове с по-голям капацитет, предимството на тази услуга е вдобрата интеграция с останалите услуги на Acrobat.com и ясният иинтуитивен интерфейс.

acrobat.com/#/cpdf/CreatePDFBegin/

Безплатен бонус към тези услуги е възможността за преобразуване наразнообразни файлови формати в PDF. Ако нямате подходящ софтуер подръка, качете файла на сайта и свалете готовия PDF.

Управление на проекти

inline_472_http://prepressbg.com/images/04_marto.jpg

liquidplanner.com

LiquidPlanner е онлайн инструмент за управление на проекти, койтовключва каталогизиране и анализиране на проектите, управление назадачите, разпределяне на ресурсите, важни събития, подредба наприоритетите и задачите с влачене и пускане, интегрирана електроннапоща и други комуникационни инструменти, персонализирани табла съссъобщения и други функции. Както много подобни услуги, LiquidPlanner предлага и платени абонаменти, но безплатното ниво виосигурява 2GB дисково пространство, до трима членове на екипа инеограничен брой проекти и задачи.

Заплащане
inline_765_http://prepressbg.com/images/05_marto.gif

designsalaries.org/calculator.asp

Как разбирате дали ви плащат толкова, колкото заслужавате? Какво есредното заплащане за човек на вашата позиция в организация с подобенразмер във вашия град или регион? Заслужава ли си да смените работнотоси място? Открийте отговорите на тези и други значими въпроси с помощтана извънредно удобния Design Salary Calculator (За съжаление там могат дасе сравнява заплащането само в САЩ). Изберете позицията си,типът и размерът организация, клиентската база, която обслужва иместоположението. Ще получите доклад, базиран на информация от AIGA,Aquent и Communication Arts magazine, събирана всяка година от 50 000души, работещи в областа на дизайна.
За съжаление там могат да се сравнявазаплащането само в САЩ, но то несъмнено е интересно като база засравнение.

Съхраняване на файлове и синхронизация

inline_842_http://prepressbg.com/images/06_marto_small.jpg

foldershare.com

Вероятно ще се изненадате да видите услуга на Microsoft в топ-10 наонлайн инструментите, които всеки дизайнер трябва да познава, но аз секълна в безплатната услуга Windows Live FolderShare  наMicrosoft. Тя работи под Windows и Mac. Използвам тази услуга годининаред, още преди Microsoft да я купят.
FolderShareе пълноценно решение за синхронизиране на два или повече компютъра.Това може да стане изцяло или само на определени папки. Също такапозволява споделяне на документи с определени хора и достъп дофайловете на всеки от компютрите от всяко място с интернет връзка.

Настройката е елементарна: създайте безплатна сметка наFolderShare.com; инсталирайте малката програма за Windows или Mac;регистрирайте всеки компютър през софтуера на FolderShare. Компютритеви автоматично ще се появят в списъка за сигурна връзка. Сега можете даразглеждате и сваляте всеки файл, от всяка от машините презFolderShare.com. Докато компютърът ви е включен, свързан в интернет и сработещ FolderShare клиент на него, ще имате отдалечен достъп до всекифайл. Това през браузър и без да се налага да инсталирате каквото и дабило на отдалечената машина.

Отдалеченият достъп на FolderShare е спасявал задника ми повече отведнъж. Случайно по време на представяне или консултация установявам,че имам нужда от нещо от моя постоянно включен компютър вкъщи. Вместода кажа на клиента “Ще ви го изпратя по електроннатапоща”, отварям интернет браузър, включвам се в FolderShare.com и свалям необходимото директно на преносимия сикомпютър или на този на клиента.
Също толкова ценна функцията е автоматичната синхронизация на файловемежду две или повече машини с инсталиран FolderShare софтуер. Изберетепапките, които да уеднаквите през FolderShare.com и ги нагласете да сесинхронизират автоматично. Това е всичко. Докато компютрите ви работят,онлайн са и на тях работи FolderShare клиента, избраните папки (илицели устройства) могат да се синхронизират една с друга. Аз например,съхранявам по този начин папките, в които пазя библиотеките си сшрифтове, статиите, по които работя, проектите на клиентите и другифайлове, които се синхронизират между четири от компютъра, които бихмогъл да използвам, за да работя с тези файлове. Независимо дали работяна настолна система или с преносим компютър, в движение, винаги имампоследните версии на всичко, от което се нуждая.
Накрая, FolderShare предлага вариант за споделяне на файловете на вашиякомпютър с други хора. Функцията Shared Libraries позволява да изберетеедна или повече папки, които да споделите с различни хора като имдавате различни права само за преглед на файлове; възможност задобавяне; изтриване и/или промяна на файлове. За разлика от онлайнуслугите за споделяне на файлове, те не се копират на сървър наMicrosoft. Файловете остават на вашия компютър, достъпът до тях ставапрез сигурна връзка.

Идентификация на шрифтове

inline_29_http://prepressbg.com/images/07_marto.jpg

myfonts.com/WhatTheFont/

Случвало ли ви се е да имате нужда да идентифицирате мистериозен шрифт,използван в нечие лого или дизайнерски проект? Спестете си часоверовене във програма за управление на шрифтовете или взиране в каталозисъс спецификации на шрифтове. Начинът е да използвате безплатнатауслуга за разпознаване на шрифтове – WhatThe Font.  
Качете черно-бяло изображение с прилично качество, което съдържа тексти онлайн услугата ще се постарае да открие кой е шрифта (и да випредложи опции за купуването му). Разпознаването невинаги е съвършено,но е изненадващо точно за автоматизирана система. Също така можете дапоръчате разпознаване от човек, срещу малка такса.

Безплатни снимки

inline_697_http://prepressbg.com/images/08_marto.jpg

morguefile.com

Списък на безплатните приложения, които всеки дизайнер трябва да знаене може да мине без интернет ресурс за сваляне на снимки. Знам няколкоподобни сайта, но Morgue File е добро начало. Съдържа хиляди снимки свисока разделителна способност, които са безплатни както за обществена,така и за търговска употреба.
Търсете снимки или илюстрации по ключова дума, фраза, автор или дата.След това ги свалете – без излишни усложнения. Morgue Fileдори предлага възможност за организация на сваляните изображения,подобно на комерсиалните сайтове.

От: Pariah Burke, CreativePro.com, със съкращения

Превод: Мартин Новев

Биографична информация