Бени Ланда е предприемач на десетилетието на Globes

1541
Бени Ланда е предприемач на десетилетието на Globes

„Успехът е, че се гордея с това, което съм създал, с децата си, с влиянието си и това, че правя света по-добро място, а не банкова сметка“

Бени Ланда е предприемач на десетилетието на Globes

 

Изминаха 14 години откакто Бени Ланда продаде компанията си Indigo на HP за $830 милиона и по този начин въведе терминът „израелско излизане“ в бизнес средите. Не минава и месец без израелска компания да бъде продадена на чуждестранна фирма, но сделки от мащаба на Indigo все още не са рутинни. Дори сега, 14 години по-късно, сделката за Indigo е сред 10-те най-големи в историята на израелските високи технологии. Затова не е изненада, че израелският вестник Globes избра Бени Ланда за предприемач на десетилетието.

Наближаващата 2017 се очаква да е годината на излизането на пазара на Landa Digital Printing. Стойността на компанията, втората компания в областта на дигиталния печат на Landa, вече е оценена на 1 милиард американски долара. След последната Drupa през май, компанията получи поръчки на стойност над 450 милиона евро за машините, които разработва. Очаква се първите доставки да станат догодина.

Ето и част от интервюто на Globes с Бени Ланда:

Globes: Какво е усещането да видите успеха на още една своя компания? Когато ставате сутринта, потупвате ли се по гърба с думите „Пак го направих“?

Ланда: Не, все още, не, защото Landa Digital Printing едва сега стартира. Имаме технологията и успехи в продажбите, но все още не доставяме машините и все още не сме отчели печалба. Indigo допринася с 0.5% от БВП на Израел. Искам Landa Digital Printing да осигури поне 1% и това ще отнеме време.“

— Значи отчитате успеха само на база на печалбите?

— Според това, което реално е постигнато, а за мен това значи печалби, заетост и производство.

— Какво ще кажете за личните си приходи? Това не е ли фактор за Вашия успех?

— Не, всъщност не.

Може би защото предишният ви успешен проект, Indigo, Ви даде средствата и Ви позволи да продължите напред?

— Не, дори когато напреднах, дори когато продадох Indigo, аз не отчитах забогатяването си като фактор. Колко пъти на ден можете да ядете, в колко къщи можете да живеете? Може би, ако бях гладен и притеснен за оцеляването на семейството си, щеше да е различно. Когато преминете прага на икономическата сигурност, парите не са фактор.

— Какъв е минимумът?

— Когато децата ти не гладуват. Това е всичко. Родителите ми преживяха Холокоста. Не мисля, че някой в семейството ми е мечтал за велики дела – само за оцеляване. Познавам децата си и никое от тях нямаше да е по-малко щастливо, ако имаше по-малко пари. Всяко от тях би се справило и с най-големите трудности.

— Но децата Ви имат чувство за финансова сигурност, така че могат да правят каквото желаят, дори, ако не успеят.

— Това няма да им повлияе. Всяко от тях има собствен път, своя страст и аз съм много горд от това. Никое от тях не взима решения на база на това колко пари ще му донесат.

— По време на последната Drupa казахте, че тя ще бъде запомнена като повратна точка в преминаването на печата от аналогови към цифрови технологии. Какво имахте предвид?

—По време на изложението излъчихме 40 минутен филм, в който можете да видите как преди 39 години проповядвам за преминаването от аналогов към цифров печат. Почти 40години аз бях единственият, който се бореше за това. Опитвах се да обясня на клиентите защо трябва да преминат към цифров печат. На последната Drupa, за пръв път за 40 години, нямаше нужда да се боря. Най-големите компании в света ме заобиколиха с думите „имаме нужда от дигитализация. Дори Indigo има роля този процес, защото през 2013 печатаха имена върху бутилки и кенове Coca Cola в глобален мащаб и това донесе много продажби. Нарича се „масова персонализация“ – персонализация за масовия пазар и може да се направи само чрез цифров печат.

— Значи Indigo индиректно е отговорно за Landa Digital Printing.

Очевидно, и не индиректно. Първо, нямаше да основа Landa Digital, ако първо не бях изградил Indigo. Второ, Indigo създаде концепцията за дигиталния печат и свърши черната работа за преминаването от аналогов към цифров печат.

Можете да видите цялото интервю (на английски) тук.

Източник: www.globes.co.il
Превод: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.