В Айова направиха книга с 10 000 страници

2618

Книгата е направена в университета на Айова, съдържанието й е резултат от маратон по поезия, продължил 100 дни.

Създаването на книга с 10 000 страници не е лесна задача. Заради дебелината й от близо 60 сантиметра, няма вариант да я сглобите наведнъж. Затова тя е разделена на секции, които се свързват помежду си с помощта на специално конструирана преса. Тя задържа всички части на изделието по местата им, прилежно подравнени, докато книжното тяло изсъхне.

 

Друго предизвикателство е прикачването на корицата. Подвързията и корицата трябва да са здрави и гъвкави, за да може книгата да се отваря и чете. Подвързването на книгата е отнело около 3 часа работа. Цялостното производство на изданието е отнело около 24 работни часа, разпръснати в четири дни. Половин ден е отделен и на изработката на специалната преса. Книгата е създадена съвместно от Bill Voss, Bu Wilson и Dave Morice от университета на Айова.

След проучване и консултация с останалите Bill решил да използва техника, при която книжното тяло се прави от отделни листове, които се позиционират ветрилообразно, лепят се с PVA (поливинилацетатно) лепило, след което същата процедура се извършва в обратната посока и се маже с още лепило. Тъй като 60-сантиметровата книга не може да се залепи наведнъж, Bill разделил текста на 20 секции по 500 страници и ги залепил поотделно. Книгата е в стандартния американски формат 8 ½ x 11” (216 × 279 милиметра.)

Пресата, изработена специално за целта, позволява секциите да бъдат подравнени и фиксирани една към друга. След залепването на всяка секция, тя е била поставяна вертикално между дъските на пресата и притискана със скоби. Когато всички секции изсъхнали, в тях са прорязани тесни канали, в които да бъдат залепени върви, които да свържат секциите и заздравят подвързването. Всички 20 секции били притиснати заедно в пресата. След това вървите и допълнителната обшивка (памучно – акрилно платно, хартия) били добавени към гръбчето. Накрая била направена корица, която се отваря чрез своеобразна “панта” и прикачена към книжното тяло.

Крайният резултат е някак тромав, но все пак може да бъде пренасян и отварян от един човек. Налага се и поставянето на подпора под една от кориците, докато другата е върху масата.

Източник: blog.lib.uiowa.edu

Реклама
www.bgoferta.info
Ако имате нужда от изработка на флаери, каталози, дипляни, визитки, външна реклама, сувенирна реклама и други рекламни продукти, то www.bgoferta.info е точно за Вас. Няма нужда да се обаждате на различни печатници поотделно и да чакате да получавате цена за изработката на вашия продукт. Чрез www.bgoferta.info, оформяте вашето запитване за изработката на желания продукт и получавате оферти директно от печатниците. Използвайте бутона „Поискай оферта“.

Интернет портал за печатни технологии.