В Айова направиха книга с 10 000 страници

2586
Spread the love

Книгата е направена в университета на Айова, съдържанието й е резултат от маратон по поезия, продължил 100 дни.
Създаванетона книга с 10000 страници не е лесназадача. Заради дебелината й от близо 60сантиметра, няма вариант да я сглобитенаведнъж. Затова тя е разделена насекции, които се свързват помежду си спомощта на специално конструиранапреса. Тя задържа всички части наизделието по местата им, прилежноподравнени, докато книжното тяло изсъхне.

inline_633_https://printguide.info/images//2011-01-24-1.jpg inline_36_https://printguide.info/images//2011-01-24-2.jpg

inline_897_https://printguide.info/images//2011-01-24.jpgДругопредизвикателство е прикачването накорицата. Подвързията и корицата трябвада са здрави и гъвкави, за да може книгатада се отваря и чете. Подвързването накнигата е отнело около 3 часа работа.Цялостното производство на изданиетое отнело около 24 работни часа, разпръснатив четири дни. Половин ден е отделен и наизработката на специалната преса.Книгата е създадена съвместно от BillVoss, Bu Wilson и Dave Morice от университетана Айова.

След проучванеи консултация с останалите Bill решилда използва техника, при която книжнототяло се прави от отделни листове, коитосе позиционират ветрилообразно, лепятсе с PVA (поливинилацетатно)лепило, след което същата процедура сеизвършва в обратната посока и се мажес още лепило. Тъй като 60-сантиметроватакнига не може да се залепи наведнъж,Bill разделил текста на 20 секциипо 500 страници и ги залепил поотделно.Книгата е в стандартния американскиформат 8 ½ x 11” (216 ×279 милиметра.)

Пресата, изработенаспециално за целта, позволява секциитеда бъдат подравнени и фиксирани еднакъм друга. След залепването на всякасекция, тя е била поставяна вертикалномежду дъските на пресата и притисканасъс скоби. Когато всички секции изсъхнали,в тях са прорязани тесни канали, в коитода бъдат залепени върви, които да свържатсекциите и заздравят подвързването.Всички 20 секции били притиснати заеднов пресата. След това вървите и допълнителнатаобшивка (памучно – акрилно платно,хартия) били добавени към гръбчето.Накрая била направена корица, която сеотваря чрез своеобразна “панта” иприкачена към книжното тяло.

Крайниятрезултат е някак тромав, но все пак можеда бъде пренасян и отварян от един човек.Налага се и поставянето на подпора под една от кориците, докатодругата е върху масата.

Източник:blog.lib.uiowa.edu

Реклама
www.bgoferta.info
Акоимате нужда от изработка на флаери, каталози, дипляни, визитки, външнареклама, сувенирна реклама и други рекламни продукти, тоwww.bgoferta.infoе точно за Вас. Няма нужда да се обаждате на различнипечатници поотделно и да чакате да получавате цена за изработката навашия продукт. Чрез www.bgoferta.info,оформяте вашетозапитване заизработката на желания продукт и получавате оферти директно отпечатниците. Използвайте бутона „Поискайоферта“.

Биографична информация