ГЕД ООД – Две поколения в бизнеса поглеждат назад към отминаващата година и определят посоката за 2018

1691
ГЕД ООД – Две поколения в бизнеса поглеждат назад към отминаващата година и определят посоката за 2018

„Бизнес, в чиито цели полезността е с приоритет пред печалбата“ е визията за устойчиво развитие, която семейство Стайкови имат за своята компания.

 

Как бихте описали с няколко думи вече отминаващата 2017 г.? Какви бяха прогнозите и очакванията Ви за нея и успяха ли да се осъществят?

Иван Стайков: Аз съм човек, който се опитва да живее в настоящето и да не си прави планове за бъдещето. Прогнозите са хубаво нещо за фирмите, които по природа са инертни и трудно реагират на бързосменящи се външни условия.
Смятам, че годината беше успешна за нас, успяхме да изградим един страхотен екип от млади хора, които имат много интересни идеи за бъдещото ни развитие. Смятам, че направихме една още по-гъвкава и модерна фирма, която може да бъде много добър партньор на своите клиенти.
Реализирахме няколко добри проекта, които развиха и подобриха бизнеса на нашите клиенти. Именно тези подобрения са нашето мерило за успех и смятам, че 2017-а беше прилична година за нас.

Кое според Вас беше най-значимото събитие за ГЕД през 2017 година?

Калинка Стайкова: За мен всяко събитие е еднакво значимо и важно. Има такива, които отнемат повече време и финансови средства за подготовка и провеждане, други – които правим за първи път… Но за мен всяко едно събитие изисква пълно внимание и отношение.

Какви качества търсите у хората, с които работите, за създаването на един успешен семеен бизнес?

Иван: Семейният бизнес е нещо доста сложно и аз самият не твърдя, че го разбирам напълно. Хората, които работят в един семеен бизнес, трябва да разбират и да се определят с ценностите на една такава фирма.
Характерна черта на семейните фирми е това, че гледат изключително дългосрочно на нещата и техните решения се ценят много извън чисто финансовия резултат.
Хората, които работят в един семеен бизнес, трябва да бъдат ангажирани с клиентите на фирмата, да премислят своите действия от гледната точка на няколко следващи десетилетия. От изключителна важност е също да проявяват желание и разбиране, че това, което правят, е заветът им към следващите поколения.
На едно скорошно интервю, вече настоящ наш колега ме попита: „Какви са целите или факторите, по които ще оценявате моята работа?“. Отговорът ми беше, че единственият фактор, който ме интересува, е да дава 100% от себе си в работата, която върши, каквото и да означава 100% към всеки един момент.
Колкото и да ни се иска да вярваме, че имаме контрол над резултатите, това не е така. Много е лесно за един бизнес, който се фокусира върху резултатите, да маргинализира своите клиенти и да ги сведе до някаква формула, която трябва да има положителен резултат. Това е нещо, което един семеен бизнес не може да си позволи.
Ценим честността и нестандартните идеи. Ценим и желанието за промяна, за собствено развитие и споделяне на опит и знания безусловно.

Какви са Вашите препоръки при набирането на нови кадри за печатната индустрия?

Калинка: Да се търсят хора, които са готови да учат, които имат желание да работят, за които заплатата е следствие, а не причина, и които са готови да заплатят цената, за да станат професионалисти –  собственият ни живот.

Кои са най-успешните технологии за оборудване и софтуер, които успяхте да представите на пазара в България през изминалата година?

Калинка: Едно от най-успешните нововъведения на пазара в България безспорно е Flexcel Direct. Лазерната технология на този иновативен термален СТР експонатор позволява гравиране на ръкави за безкраен печат, клишета за флексопечат, клишета за летърпрес печат, форми за локално лакиране.

 

Каква е Вашата визия за устойчиво развитие на бизнеса в бъдеще?

Калинка: Визията за устойчиво развитие е много проста – бизнес, в чиито цели полезността е с приоритет пред печалбата.

Иван: Нашите ценности са прости и затова смятаме, че са устойчиви.
Клиентите ни са на първо място и това е нашият фокус. Ние не се фокусираме навътре, като повечето големи фирми – да сме номер едно по продажби, да сме номер едно по оборот или друг подобен фактор. Подобни неща показват фирми, които са съсредоточени в собствените си резултати, а не в тези на техните клиенти. Нашата система за измерване на това, което правим, са успехите на нашите клиенти и доверието, с което ни удостояват.
Второто важно нещо за нас е да имаме страхотен екип. Много фирми казват, че имат страхотни търговци, страхотни мениджъри и страхотни инженери. Ние искаме да имаме преди всичко страхотни хора, които обичат това, което правят, и имат постоянния стремеж днес да бъдат по-добри от вчера.
Третото важно нещо е да имаме стабилни и истински ценности, които да следваме, независимо от условията, в които се намираме. В това отношение родителите ми са страхотни и всички във фирмата имаме какво да научим от тях.

Какво бихте си пожелали за Новата година и какви цели бихте искали да поставите пред себе си и екипа на ГЕД?

Иван: Целите към екипа ни са много прости, но – насочени към всичко, което правим – могат да бъдат много изискващи. Очаквам от себе си и от всеки от нас да бъдем по-добри от това, което бяхме през 2017-а. Нека да успеем да научим нови неща, които да реализираме като успешни проекти за нашите клиенти.
Пожелавам на всички да успеят да запазят визията си за истинските неща, да имат силата да ги преследват и мъдростта да не се отклоняват към незначителните.
Пожелавам на себе си да съм заобиколен от страхотни хора, които да ми помагат в нещата, които са важни, и да ме спират от нещата, в които греша.

За какво бихте благодарили?

Калинка: Благодаря за всичко и всички, с което и с които животът ме среща – за предизвикателствата, за подкрепата, за хората до и около мен, за звуците и за тишината…

За ГЕД ООД

ГЕД ООД е семейна фирма с професионално управление, която предоставя широка гама от решения на своите клиенти.  ГЕД ООД се стреми да предлага иновативни и продуктивни технологии и продукти на компании, които са сред пазарните лидери в печатната индустрия. Личното и индивидуално отношение на ГЕД, към нейните клиенти гарантира, че предоставените услуги отговарят на специфичните нужди и потребности на всеки един тях. Част от предлаганите услуги са дистрибуция на оборудване, софтуер и консумативи за печатната индустрия, инсталация, гаранционна и следгаранционна поддръжка, както и дизайн и професионален предпечат.

 

Пълното портфолио на фирмата можете да намерите на https://www.gedbg.com.
За повече информация за ГЕД ООД, следвайте GED ltd. в:

– Twitter на @GEDcompany,

– следвайте YouTube канала GED Ltd. или харесайте

– Facebook страницата GED CORPORATE PAGE.

Интернет портал за печатни технологии.