Дигиталните печатни машини в България

11226

Кой коя марка продава при цветните, черно-белите, листови и ролни дигитални печатни машини в страната.

В краткия обзор са описани търговците на оборудване за т.н тесен формат производствен дигитален печат и са посочени някои от местата с инсталирани съответните марки дигитални печатни машини. От описанието са изключени специализираните ролни етикетни принтери и мастиленоструйни дигитални машини за транзакционен печат. За тях ще направим отделна статия.

Включени са фирми, предлагащи дигитални машини, които отговарят на следните условия:

  • цветни или монохромни
  • листови или ролни
  • възможност за печат на медии формат от А3 до 35х50 см или ролни с максимална ширина до 50 см
  • скорости на печат над 40 копия А4 в минута.
  • машините да са предвидени за минимум 150 000 копия месечно
  • възможност да реализират печат на резолюция минимум 600 dpi

В България присъстват представители на почти всички големи марки, предлагащи оборудване за производствен дигитален печат. Ето фирмите и марките, които се предлагат в този момент по азбучен ред:

Канон (Canon) – Канон има официален търговски представител за България и той се нарича Канон България ЕООД. Производствените дигитални машини се предлагат от Саванто и Кантек. Канон предлагат решения за цветен и монохромен листов печат със сериите imagePRESS и imageRUNNER ADVANCE. Информацията ни за инсталираните дигитални машини на Канон България е оскъдна. Две инсталирани машини Canon ImageRuner C9060 Advance Pro има в УНСС и Българският институт за стандартизация.

Canon ImageRuner C9060 Advance Pro
На снимката: Canon ImageRuner C9060 Advance Pro

Кодак (Kodak) – Дигиталните производствени машини на Кодак се предлагат от единствения им оторизиран партньор за страната фирма Гед ООД.Сериите NexPress и Digimaster на Кодак са цветни и монохромни листови дигитални машини. В България има две инсталирани машини NexPress – една в Булгед и една в пловдивската печатница 2х2. Серията Digimaster е за черно-бял печат и от миналото лято Сиела Норма имат такава машина.
Kodak Nexpress sx3900
На снимката: Kodak Nexpress sx3900

Коника Минолта (Konica Minolta) – Дигитални печатни машини на Коника Минолта се предлагат от официалния представител за България – Коника Минолта Бизнес Сълюшънс България ЕООД, и партньорската мрежа на компанията. Производствените машини на фирмата в този формат са само листови цветни или монохромни от сериите bizhub PRO и bizhub PRESS. Голям е броят производствени машини с тази марка инсталирани в България. Ще спомена само някои от последните инсталации. Най-високият клас дигитална машина на Коника Минолта, а именно bizhub PRESS C8000 има в Документен център THENET. Производствени дигитални машини на Коника Минолта има в Печатница Оптимал Принт, Печатница Аси принт, Академичното издателство „проф. Марин Дринов”, Класик Дизайн и др. Последни продадени производствени машини са в  АВ Дизайн Груп, Максима М, Диджитал Принт Експрес – 2 бр., Имидж Фактори – Благоевград, Марти Дени Груп – Смолян.

Konica Minolta bizhub PRESS C8000
На снимката: Konica Minolta bizhub PRESS C8000

Ксанте (Xante) – В България Ксанте дигитални машини се представлявят от фирма Графком Диджитал Принтинг Солюшънс. Дигиталните машини от серии Ilumina и Impressia са листови цветни дигитални машини. Информацията ни за България е, че има инсталирани две машини от тази марка. Една във фирма Ема и една ILUMINA 502 в пловдивската печатница Арт ийст медиа груп. Първа ILUMINA HWC има и в плевенската IT design.

IT design

Xante Impressia
На снимката: Xante Impressia

Ксейкон (Xeikon) – Ксейкон (Зайкон) няма официално представителство в страната, но се представлява от румънската Адванс Диджитъл Солюшънс България и дистрибутора Криейтив Център ООД. Xeikon предлага единствено цветни ролни дигиталните печатни машини в модификации с едностранен и двустранен печат. Инсталираните у нас работещи машини са по една в Дедракс (под марката DICO), Булгед и Разград Полиграф (дуплекси). По една машина Xeikon 3050 за едностранен печат, предназначени основно за етикети има в Печатница Дъга и Демакс. Най-новата машина в България на тази марка е Xeikon 8500 в Демакс.

Xeikon 3300
На снимката: Xeikon 3300

Ксерокс (Xerox) – Официален представител е Ксерокс – България ЕООД. Оборудване за дигитален печат можете да намерите при техните официални партньори Адком, Мираж Груп и др. Ксерокс предлагат листови дигитални печатни машини, цветни и монохромни – iGen, Nuvera, DocuTech и др. Производствените машини на Xerox в България, отговарящи на по-горните условия, са много голям брой. Ще изброим само някои инсталирани от сериите iGen и Nuvera и Xerox 1000. Дигитални печатни машини iGen3 има в Печатницата на БНБ, Дедракс, Фреш Принт, Дайрект Сървисиз ООД. По един iGen4 работи в Бисс Адвъртайзинг и Дайрект Сървисиз. Монохромен дигитален печат с Nuvera могат да реализират Дедракс и M&BM. Нови прозводствени машини има инсталирани в  Рекламна агенция ДИГИТАЛ (Xerox 1000) и Полиграфюг (iGen4). Другите модели производствени машини на марката са много голям брой – и нови, и закупени втора употреба в частни фирми и държавни институции. 

Xerox iGen4
На снимката: Xerox iGen4

Ем Джи Ай (MGI) Представител за България на тази марка е Графком Диджитал Принтинг Солюшънс. Дигиталните машини от серията Meteor са цветни листови. В момента в страната има само една инсталирана машина MGI Meteor DP60 Pro в ОЛЕ Принт във Варна.
MGI Meteor DP60 Pro
На снимката:  MGI Meteor DP60 Pro

Océ (Oce) е част от Canon Group и машините с тази марка се предлагат от същите фирми както и тези на Канон. Канон България ЕООД, Саванто и Кантек. Сериите VarioPrint, VarioStream са листови, ролни, цветни или монохромни дигитални печатни машини. Осе дигитални печатни машини в България има над 10 производствени черно-бели и цветни, като най-голямата листова е в УНСС – Vario Print 6160 Ultra, а в Содексо Пас – България се печатат ваучери за храна на ролна система Vario Stream 7300. Océ VarioPrint 135 DP line има инсталирана и работеща в Български институт за стандартизация.
Océ Vario Print 6160 Ultra
На снимката:  Océ Vario Print 6160 Ultra

Рико (Ricoh) има официален представител за производствените дигитални машини за България. Можете да потърсите производствена машина на марката Рико от Кантек. Дигиталните машини, предлагани от Ricoh, са цветни или монохромни от сериите Pro™ и InfoPrint. Инсталирани производствени машини от тази марка има в Европринт.
RICOH Pro™ C751
На снимката: RICOH Pro™ C751

Хюлет Пакард Индиго (HP Indigo) Индиго официално се предлага и сервизира от израелската 3-ПРИНТ България ЕООД. Дигиталните машини са цветни листови от сериите Indigo 3000, Indigo 5000, Indigo 7000 и ролните ws 4600, ws 6600 и Indigo W7000. В страната са инсталирани и работят общо 15 машини от марката HP Indigo, по две машини в Булгед и Джей Пойнт Плюс, по една в Унимедия (Русе), Айпринт, Принт.бг и Вертикал 7. HP Indigo има инсталирани в Кюстендил в Симона кардс(Indigo 5600), в печатница Сира във Велико Търново(Indigo 3050) и Русенския университет (Indigo 3050), Ню медия Европа (HP Indigo 3050). Инсталирани дигитални машини HP Indigo има в Макс Кард(Indigo 5600) и ролна машина за печат на етикети в Печатница 2М. Последно инсталирана HP Indigo 5500 има в Офсет ООД.

HP Indigo 5600
На снимката: HP Indigo 5600

Накрая на обзора ще допълним няколко линка към каталога Полиграфия Инфо, където са събрани с актуална дейност и контактна информация следните категории с фирми:

Фирми, предлагащи оборудване за дигитален печат.
Фирми, предлагащи довършителна техника за дигитален печат.

Фирми, предлагащи услугата дигитален печат.

Написа: Пламен Давидов
актуализация: 05.04.2015

Име: Пламен Давидов

Професионален опит: Машинен инженер, практик, с богати познания в областта на печатните технологии и основният двигател на Полиграфия инфо. Над 12 години се занимава с предпечат, дигитален печат, експонация, специализирал в чужбина поддръжка на ctp на Dainipon Screen .

Настоящи занимания: Пламен е човекът, който следи тенденциите почти денонощно и определя редакционната политика на Printguide.info. Търсач на новости и информация, той е справочникът ни за всички фирми на българския пазар, оборудването, което имат и пазарния им дял. За нещата, които не знае, знае кого да попита и къде да потърси информация. Освен за редакционната политика, се грижи за техническата изправност на всичките ни сайтове.