Дигиталният печат продължава да отнема пазарен дял на офсета

1508
Дигиталният печат продължава да отнема пазарен дял на офсета

През 2017 дигиталния печат държи 16.2% от стойността на глобалния пазар на печат и 2.9% от обема. През 2012 този процент е бил 2.1%, а се очаква ускоряваме на процеса и ръст до 4.3% от обема печатна продукция до 2022, според последното изследване на Smithers Pira.

Smithers Pira

 

„Бъдещето на цифровия срещу офсетовия печат до 2022“ предвижда, че дигиталния печат ще продължи да бележи ръст в повечето сектори по целия свят. Едноцветният електрофотографски процес е изместен от пълноцветния инкджет и излизането на пазара на дигитални преси с формат B2 и B1 ще притисне пазара за тонерен печат в малък формат, тъй като компаниите ще търсят оборудване с по-висока производителност.

През 2017 се очаква цифровия печат да генерира 16.4% от стойността на печатната продукция в световен мащаб, но само 3.9% от обема ѝ. Това е ръст от 12.0% на стойността и 2.2% от обема спрямо 2012, и преминаването от аналогови към цифрови технологии се ускорява, защото нови, високопроизводителни машини излизат на пазара за рекламни материали и опаковки. Според проучването през 2022 цифровия печат ще генерира 19.1% от приходите и 4.3% от обема на продукцията.

Основните изводи от доклада са:

  • Бърз ръст на дигиталния (тонерен и мастиленоструен) печат за периода 2017-2022
  • Доминиращата офсетова литография ще отбележи спад по отношение на приходите
  • Флексографията за производство на опаковки ще отбележи скромен ръст.

През 2017, офсета все още доминира световния пейзаж на печата по отношение на брой отпечатани страници. И до 2022 той все още ще отговаря за 70% от печатната продукция в света, но голяма част от него е печат на публикации със сравнително ниска стойност. Такива са вестници, списания и справочници, които западат. Най-печелившите продукти с висока добавена стойност използват дигитален печат.

Д-р Sean Smyth, автор на доклада, заявява: „Относителната ценова позиция на аналоговия и цифровия печат постоянно се променя с излизането на ново оборудване на пазара и обемите на тонерния и мастиленоструен печат нарастват, а цените падат. Това като цяло прави дигиталния печат по-изгоден от традиционния аналогов печат дори за по-дълги тиражи. Има продължаваща тенденция към намаляване на тиражите, тъй като потребителите на печат искат да са сигурни, че съдържанието е актуално и се поддават на натиска да намалят складовите наличности. Резултатът е продължаваща трансформация на отношението аналогов към цифров печат.“

Източник: smitherspira.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.