Затвор до 10 години при нелегално използване полиграфическо оборудване

1826
Затвор до 10 години при нелегално използване полиграфическо оборудване
Spread the love

Нов закон срещу нелегалното използване на професионално полиграфическо оборудване бе одобрен и ще влезе в сила през месец Май в Англия и Уелс.

В закона се посочва, че всяко предоставяне на професионално полиграфическо оборудване със знанието, че то ще се използва за престъпни цели е наказуемо. Това включва изработването на лични карти, паспорти, банкноти, билети и други ценни документи. Законът обхваща не само оборудването, но и консумативите (например не само технологията за изработка на холограми, но и самите холограми).

Според новото законодателство разследването и преследването на подобни престъпления ще става много по-лесно, като всеки признат за виновен за нарушаване на закона може да получи глоба и/или затвор до 10 години. Този ход е в съответствие с изискванията на раздел 1028 от Наказателно-процесуалния кодекс на САЩ.

От международната асоциация на производителите на холограми International Hologram Manufacturers Association (IHMA) изразиха своето удовлетворение от новото законодателство, като го описаха като значителна стъпка напред в борбата срещу фалшификациите.

 

 

Ето какво добавя Ian Lancester – главен секретар на асоциацията: “Законът ще бъде добре приет и следва да се разглежда като успешно сътрудничество между правителството и промишлеността в борбата им срещу престъпленията и тероризма в момент, когато фалшификацията на лични документи е във възход. Това решение ще бъде в полза и на собствениците на големи търговски марки, които най-често стават обект на фалшификации. По този начин те ще имат сигурност при работата си с холограмни защити. Нека не забравяме, че холограмите играят важна роля като ефективен метод за защита от фалшификации.”

 

Източник: https://www.ihma.org/
Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Професионален опит: Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет. Предстои му да се дипломира и по втора специалност – Икономика. Мениджър Маркетинг и продажби в печатница Оптимап принт. Има над 10 годишен опит в сферата на офестовия печат и номерацията. Преди три години въвежда дигиталния печат в портфолиото на Оптимал принт и е отоговорен за развитието на продуктите и услугите, свързани с него. Списва фирмения блог на Оптимал принт и следи всички новости в областта на печата.

В свободното си време: спортува и списва личен блог по актуални обществено значими теми.