Защо е демотивиран мениджърският състав

1672
Защо е демотивиран мениджърският състав

В края на старата и началото на новата година е най-подходящото време за равносметки. Почти всеки ще си направи труда да оцени дали и до колко успешна е била изминалата година, а с това ще дойде ред и на мислите в каква посока трябва да се продължи.

мениджъри в компании за печат

 

Последните месеци, а и самата година като че ли беше по-успешна. Съдя за това по разговорите с колеги, както и по новините за новоинсталирани мощности на нашия пазар, някои от които са напълно в крак с последните тенденции по света. Но, не за машините бих искал да си говорим днес. Те се отблагодаряват, независимо как се отнасяме с тях, стига да има достатъчно поръчки. Основният проблем е с хората, и като казвам хората не става дума за тези, заети в производството, а за заетите с мениджмънта.

Хората в мениджмънта са тези, които по един или друг начин могат да мотивират всички останали и да изведат една компания до върха или да я сринат тотално. Какво обаче се случва, когато самите те са демотивирани от различни обстоятелства в собствената си компания или в бранша като цяло?

мениджъри в компании за печатЗащо напускат мениджърите

На първо място бих поставил личния дискомфорт, който самите те изпитват и това ги води до чувство на безпомощност, рефлектиращо в изнервеност и взимане на погрешни решения. Тези решения биха могли да стигнат до желание за отделяне и продължаване по самостоятелен път. Много често с тези мениджъри избира да си тръгне и част от екипа, а това е огромен проблем за работодателя. В този момент загубите са не само в напусналите няколко човека. Работодателите трябва да разберат, че това задължително ще се отрази и в загуба на част от приходите, а може би ще наруши и имиджа на самата компания. Лично съм свидетел на няколко такива разцепвания на успешни във времето си компании, в резултат на което се образуват няколко по-слаби и в последствие едва оцеляващи такива. Именно подобни сценарии на пазара оказват благоприятно въздействие и за навлизането на голям и силен, външен играч, който в последствие да завземе огромен дял, поради силното разцепление на местните доставчици на печатни услуги.

 

Мотивацията и демотивацията 

Тук идва и основният въпрос какво демотивира хората, заемащи мениджърски длъжности. Най-вероятно същото, което демотивира и всеки останал служител. В крайна сметка всеки има различен праг на търпимост и стимули за мотивация. За някого проблемът може да се изразява в паричното възнаграждение, а за друг в наличието на прекалено много „вождове” над главата му. Между другото двата фактора, като че ли са най-често срещаното явление за демотивацията на мениджърите поне у нас. Характерна е и липсата на желание за разговор между страните и намирането на така нужния баланс в работните взаимоотношения, поради което трупаният вътрешен заряд се проявява по най-неочакван начин, в най-неподходящия момент.

При възнаграждението проблемът е, че колкото и то да е обвързано с постигнатите резултати, все пак не е достатъчно. Няма какво да се лъжем, но заплати в размер на 1500 – 3000 лева няма как да са достатъчен стимул, особено за производства с милиони левове годишен оборот. Към това може да добавим близостта на възнагражденията за служители в IT компаниите, които не поемат почти никаква отговорност. Това, комбинирано с личното парадиране с лъскави коли и начин на живот на собствениците, техните семейства и други приближени лица, както и поставянето на несъобразени с пазарната ситуация цели, би накарало всеки трезво мислещ човек да започне сам свой бизнес или поне да потърси друга компания/област за развитие. Не така стоят нещата при вече доказалите се, улегнали, изхранващи семейства и изплащащи кредити мениджъри. Те по една или друга причина не смеят да напуснат зоната си на комфорт и поддържат фалшивото чувство на правота сред собствениците, че оценяват правилно случващото се сред този тип служители.

 

Рисковете при напускане

Много често причина за нежелание за напускане е и несигурността или убедеността, че в новата компания няма да бъде по-различно и рискът да започнеш отначало, с доказване на всички свои способности, не си заслужава усилията.

Факт е, че смяната на компанията има своите сериозни клопки, особено ако се вземе решение за започване на собствен бизнес. Истината е, че мениджърите виждат едната страна на монетата – а именно големите приходи в настоящите си компании. Рядко обаче са запознати с всички съпътстващи разходи, а точно те стават причина за бързото отрезвяване след предприетата крачка за ново начало. В него се хвърлят стремглаво, тези, които разчитат на бързи и лесни печалби, но често се оказват затънали в дългове, а в крайна сметка, освен самите тях страдат и последвалите ги и нови служители, както и доставчиците. Една от основните причини за този проблем е опитът за пълно копиране на бизнес модела на компанията, която са напуснали, както и вярата, че клиентите ще ги последват в новото им начинание. За първото, както вече стана ясно, няма как да се случи поради непълното познаване на процеса по управление, докато за второто – съотношението винаги е нещо около 40:40:20, т.е. старата и новата компания си разделят едни около 80% от клиентите, а останалите 20% си търсят доставчик, различен от тези двата.

 

Как да задържим добрите мениджъри

Отцепването и създаването на нова компания може да се случи най-успешно в онзи момент, когато собствениците тотално са излезли от своя бизнес и са го поверили изцяло на своите мениджъри. Ето защо съветът ми към тях е, колкото и добър мениджмънт да имат, е изключително важно нещата да се държат под контрол, но без да се пречи и да се създава чувство за недоверие. В крайна сметка ако даден човек е голям специалист и няма стимул за растеж на дадено място, то той най-вероятно ще се опита да се заеме с нещо по-успешно. Ето защо не виждам нищо нередно в това в един определен момент част от мениджмънта да получава акции и по този начин да участва във взимането на решения за бъдещето на компанията. Така хем ще се чувства оценен и няма да иска да създава нещо ново, хем ще се запознае с всички рискове в бизнеса. Собствениците пък от своя страна ще си гарантират по-голяма лоялност от страна на този много труден за замяна квалифициран персонал и ще избегнат загубите, които би донесло напускането на един толкова ценен и доказал се по много начини мениджър.

 

Изводите

Колкото и утопично да звучи към момента, само чрез добро мотивиране на мениджърите в дадена компания ще можем да се радваме на увеличаващ се брой новини за успехи на компании. Това мотивиране трябва да става посредством индивидуални разговори и опит за удовлетворяване на личната мотивация на всеки мениджър. За съжаление другият път е към разцепвания на компании, намаляващи обороти и отслабване на пазара с възможност за навлизане на външен субект. Кое от двете е по-доброто решение за всички?

Автор: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/