Защо Мишел Каза е най-влиятелният ситопечатар в света?

2981
Защо Мишел Каза е най-влиятелният ситопечатар в света?

На 16-17 октомври ще имаме възможност не само да го видим на живо в Пловдив, но и да поговорим за ситопечат по време на семинара му.

Много често хората извън бранша мислят, че ситопечатът е техника за брандиране на химикалки или тениски. А всъщност това е технология, с която се постигат най-високото качество на отпечатъка,  когато говорим за репродукции и художествени произведения например.

 

Мишел Каза 

 

Имаме удоволствието да ви поканим да чуете на живо Мишел Каза – ситопечатарят оказал най-голямо влияние в развитието на ситопечата. Събитието се провежда на 16-17 октомври в град Пловдив и е организирано от Българска асоциация за съвременна графика и печат (БАСГП). Повече за събитието и програмата му вижте тук.

 

 

Кой е Мишел Каза?

– в световен мащаб е допринесъл за създаването на UV печата и мастилата за него;

– един от създателите на стохастичния растер.

– най-добрият репродуктор на художествени произведения – работил с имена като Салвадор Дали, Анди Уорхол, Жоан Миро.

– печатал е за най-луксозни брандове като Chanel, Rochas, Dior, Lancôme, Louis Vuitton, Chopard.

– автор на над 7 книги, лектор в над 50 държави по целия свят, носител на над 350 награди за печат.

– Мишел Каза е един от основателите на FESPA и един от президентите й. Бил е председател на Френската и Американската асоциации на ситопечатарите, както и един от хората, допринесли най-много за обединението на ситопечатарите в световен мащаб…

 

Важни факти от работата ма Мишел Каза и  развитието на ситопечата
В развитието и изследователската дейност, свързани със ситопечата като цяло, e един от инициаторите и участници в създаването на няколко (бихме казали много) технически открития и подобрения като:

 

 • Печат с чисти тонове (без растери и полутонове) – техника, насочена към художествения ситопечат (печат на репродукции и оригинални сериграфски изображения). Това изобретение се използва в разработките на съвременните скенери от 1981, и в дигиталния печат от 1992.
 • Ситопечат с много финни растерови точки (висока линеатура за печат)
  От 133 Lpi (през1963 г.) до 150 Lpi (през 1968 г.), и до 300 Lpi през 1989 г. Тези експертни линеатури, могат да бъдат използвани, както за художествен печат и репродукции, така и за периодични издания и всякакъв вид рекламни материали.
 • 1964г. – Започва разработването на техника за постигане на максимален брой чисти тонове, чрез поредното отпечатване на минимален брой прозрачни мастила. В началото със 6 чисти мастила (без растери и полутонове) отпечатва 63 чисти тона. В края на разработката си има 16 383 чисти тона, след поредното отпечатване на само 14 чисти прозрачни мастила.
 • Заедно с Жак Мун от компанията Encres Dubuit (френска, световноизвестна фирма производител на мастила), започва изследване върху тиксотропията на мастилата с насока към подобряване на това им свойство, за целите на висококачествения ситопечат.
 • Около 1973, чрез разработване на комбинация от директни емулсии и оцветени полиестерни ситотъкани, участва в проучване направено от SS Thaland ZBF с насока откриване на метод за предотвратяването на светлинното разсейване, при употребата на бели ситотъкани. Правят опити с червена, жълта, оранжева, виолетова и дори черна ситотъкан. Крайният избор е оранжевата тъкан (изместена след години от жълта, заради отхвърлянето на оранжевия оцветител, поради причини свързани с опазването на здравето на хората).
 • През 1980 – Съвместна разработка с швейцарската фирма SEFAR (световноизвестен производител на сито тъкани) за създаване на каландрирана (приплесната) ситотъкан. Подобна ситотъкан, е отговор му на проблема със значително нарастващата дебелина на мастилния слой при печат с UV мастила.
 • …и старт на съвмесна работа по UV сушилни тунели с интегрирана постохладителна система, със SIASPRINT – фирмата на един от италианските му приятели – Умберто.
 • Първите разработки на UV сушимите мастила започвата през 1976 година. В периода 1976 – 1988 бяха създадени такива мастила за различни видове субстрати. До 1996 създават и UV сушими мастила на водна основа – в наши дни широко употребявани в текстилния и трансферния ситопечат, както и при отпечатване на материали за вакуумно формоване.
 • 1980 – с Machines Dubuit (френска фирма за изключително прецизна ситопечатна техника) и след това с SIASPRINT (вж. по-горе) и BUISINE (друга френска фирма за ситопечатни и помощни, за този вид печат, машини) разработват идея за охлаждащи секции поставени непосредствено след UV лампите на сушилните тунели. Фирмите SVECIA и NATGRAPH (други световни фирми производители на ситопечатна техника – някои от тях вече не съществуват) започват да използват това подобрение години по-късно.
 • През 1982 се запознава с Дон Нюман (новатор и създател на легендарните самоопъващи се рамки за ситопечат). Заедно подобряват неговите „NEWMAN ROLLER FRAMES” (самоопъващите се рамки на Нюман).
 • С цел подобряване качеството на печатната продукция Нюман, Мишел Каза и Марк Куадрей, създават концепцията за „Изключително високият опън на ситотъканите”. Ежедневно използва тази техника за подготовка на сита от 1983 година.

 

Специални благодарности за превода на Николай Николов, Топ Принт – СОФИЯ.

Източник тук.

 

 

 

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.