Защо сублимационният бизнес носи пари, дори и в кризата – 11 причини!

3496

Три думи – Бързина, гъвкавост, рентабилност! Плюс възможността да се стартира реално малък бизнес за по-малко от 800 Евро (без ДДС), а инвестицията да се възвърне ДВОЙНО до момента на изчерпване на включените в тази сума консумативи!

Идеята да се инвестират стотици хиляди евро в полиграфическа техника, само за да станем поредния подбиващ цената играч, може да изглежда привлекателна на хазартни типове, но истината е, че такава инвестиция може да бъде печеливша само при висш клас мениджмънт и задълбочени професионални познания. И макар фактите да са налице, много фирми си затварят очите – да, звучи престижно да си крупен инвеститор, а и силата на инерцията не е за пренебрегване.

Какъв е основният проблем?
Забравя се, че името на играта е ПЕЧАЛБА! Не оборот, не инвестиции, не статут на голямо име в бизнеса – всичко това може да има значение за статистиката или егото, но всъщност само печалбата е истинската цел на бизнеса.

Какво от това, че оборотът на фирма Хикс АД е 50 милиона или дори един милиард, ако в края на годината липсва простата печалба?!

Опростявайки, можем да кажем, че печалбата може да се увеличи по два начина (изключваме намаляването на разходите, то се подразбира):
– чрез борба за повече поръчки
– чрез борба за по-висока надценка

Първото е по-лесно – сваля се цената и се почва битка за отнемане на клиенти от конкурентите. Конкурентите, обаче, също действат – и те свалят, пък ако ще да е на нула! Време е за контрареакция – ами тогава ще продаваме на загуба, но пък ще привлечем клиентите им и после някак ще вдигнем цената … Разбира се, състезанието надолу продължава – те пък ще пуснат промоция за безплатен печат!!! Какво следва – да се плаща на клиента, за да му се изпълни поръчката?!? (Признавам си, че с нетърпение очаквам този миг, за да си направя един супер луксозен фирмен каталог в 20000 тираж. Не че ми трябва – не! Ама ще си го имам, понеже ще е престижно, пък и нали съм с голяма поръчка, ще получа и повечко пари от печатницата, за да ме спечели! Логично!)

Май Робин Шарма беше казал, че няма как да спечелиш точно това състезание – състезанието надолу!

Вторият вариант – вдигане на цените, респективно печалбата – тук има ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ! Той се нарича ЛИПСА НА УНИКАЛНОСТ! Няма как да претендираш за по-вискоки цени, когато сам твърдиш, че предлагаш същия продукт! Да, може да кажеш, че работиш по-качествено, по-бързо, по-усмихнато, по-наведено … или каквото там се сети човек. Но това работи слабо. Защото това, което повечето фирми в бранша нямат е ИСТИНСКА УНИКАЛНОСТ. Или поне не могат да я дефинират и докажат.

Това е съвсем логично – та печатния бизнес в 99% от случаите си е чиста проба ИШЛЕМЕ! Клиентът идва с дизайна, с идеята, с хартията дори … Печатарят сам се е превърнал в брънка от неговата верига на доставки. Печатарят няма свой бранд, той работи за бранда на другите. Брандът е лицето и уникалността. Печатарят обикновено няма свое лице и е на 100% заменим от предложилия по-ниска цена.

Силата на бранда и уникалността се подценяват, но в днешното време, когато с един-два клика можеш да сравниш офертите на фирми от цял свят, те са единственото, което може да накара клиентът да плати по-високата цена. А тя може да бъде много, много по-висока от реалната себестойност.

Един пример, макар, че аналогиите обикновено са неточни – преди години моя позната сподели, че съпругът и имал шивашко предприятие и работил по договор за един голям бренд, популярен сред тенисистите. Получавал по 5-6 лева на бройка, като за тези пари изработвал целия реален, физически продукт и даже го опаковал. Бил доволен, понеже така натоварвал „мощностите“!!! 2-3 месеца по-късно, виждайки въпросния бранд на една витрина в Центъра, реших да си купя 2-3 фланелки, понеже съм уверен, че са направени добре, пък и косвено да подпомогна българския текстилен бранш. Цената беше 240 лева. НА БРОЙ! НА ПРОМОЦИЯ!

Представих си жените, които не мърдат от шевните машини по цели смени, праха и шума в цеха, напрежението от дефекти и закъснения … огледах красивите витрини и усмихнатите красавици в магазина … и си купих! От уважение към хората, които ЗНАЯТ как да правят пари и от съчувствие към другите хора, които реално вършат работата. Вярно, купих само една фланелка, понеже имах да плащам вноска по кредит за печатарска машина (на старо) след 1-2 дни, а и в тениса не съм много напреднал…

Всеки, който е в печатната индустрия знае, че клиентите искат все по-къси серии (дори единични бройки), все по-цветни и все по-разнообразни и персонализирани продукти.
А, да – и ги искат ВЕДНАГА!

Освен това, когато казваме клиенти, обикновено имаме предвид фирми, или B2B клиенти, както е модерно да се казва. Защото те правят „сериозните“ поръчки.
Но тези клиенти имат много лошо качество – аз съм си измислил термина клиенти-професионалисти. Те знаят всичко, което им трабва, за да Ви изнудват – офертите Ви, разходите Ви, цената на хартията, на пластините, на мастилото, на печатната машина, кои са конкурентите Ви, какви са техните оферти. Те не вземат емоционални, а рационални решения.

Има обаче и едни други клиенти – наричат ги консуматори, крайни клиенти, физически лица и т.н. Това са просто обикновените хора, дори и тези, които работят като „клиенти-професионалисти“, само че в извънработно време.

Те купуват емоционално, те купуват, защото ценят как се отнасяте към тях, те купуват въпреки по-високите цени, защото ХАРЕСВАТ дадения продукт или услуга и обичат да харчат парите си, за да доставят удоволствие на себе си и на своите близки и приятели. За да работите с тях, трябва да знаете, че и те ще искат единични бройки, персонализация, качество, цвят и кратки срокове. Но ако изградите своята уникалност и им предложите услуга или продукт, които да им доставят радост, те ще ви бъдат ЛОЯЛНИ! Това е основната разлика между тях и професионалистите.  

Ясно е, че цената на инвестицията също не е без значение, дори е определяща! Пак опростявам, но ако приемем, че инвестирате 30000 Евро в някаква машина, първото сигурно нещо е, че дори на следващия ден да я обявите за продажба, цената вече ще е по-ниска. А когато говорим за дигитална техника, нещата стават драматични – спомням си за колеги, които продадоха своя стар еко-солвентен принтер от първите поколения за 800 лв., при положение че са платили около 60000 преди няколко години!

Можем да приемем, че след около 5 години, каквато и да е дигитална техника няма реална стойност, т.е. цената и клони към нула. Да, тя може да е в пълна изправност, може да вадите пари с нея, но опитайте да я продадете! Та въпросните 30000 Евро или 60000 лв., разделено на 5 години прави по 12000 лв. на година. Да добавим и лихвата по кредита – нали няма да ми кажете, че ще извадите парите от чекмеджето? Колко е годишната лихва на 60000 лв.? да сметнем 10%, за по-лесно – това са още 6000 лв годишни разходи. Без консумативи, без материали, без ремонти, без заплати, без наем, ток, телефон, осигуровки, данъци, разходи за реклама, брак, неплатени поръчки – вие имате ГАРАНТИРАН РАЗХОД от 18000 лв на година или 1500 лева месечно! Готови ли сте за това?

В крайна сметка, защо сублимационният бизнес носи пари, дори и в кризата?

1. Защото можете да изградите собствена марка, като предлагате уникални продукти/услуги.
2. Защото можете да продавате през интернет, навсякъде по света – стига да представите добре продуктите си и да привлечете посетители. В ZAZZLE една фото-чаша струва 21.95 долара!
3. Защото можете да изработвате без усилия дори една бройка, но ако получите поръчка за 100 – още по-добре!
4. Защото можете да работите не само с „клиенти-професионалисти“, но и с обикновените хора, които, дори и в България плащат 12-15 лв. за една фото чаша или 20-30 лв. за персонализиран протектор за смартфон.
5. Защото можете да предлагате ОГРОМНО разнообразие от продукти – от фланелки през лятото, до коледни сувенири през зимата.
6. Защото можете да работите в свободното си време или да генерирате доход през сезоните, когато основният Ви бизнес е по-слаб.
7. Защото можете да започнете с нищожна инвестиция и да растете тогава, когато му дойде времето (Цитат)
8. Защото знаете точно какви са разходите ви и можете да ценообразувате без риск.
9. Защото когато нямате работа, нямате и разходи.
10. Защото получавате пълна гаранция, че ако нещо се повреди, ще бъде поправено или подменено незабавно.
11. Защото с консумативите, доставяни в комплект с притнера, вие ще изплатите инвестицията си.

Какво е необходимо, за да започнете сублимационен бизнес:
– Комплект принтер А4 Ricoh 3110 със сублимационни гел-мастила Sawgrass SubliJet-R и 2 пакета по 100 листа сублимационна хартия – цена без ДДС 599 лв. без ДДС
– Професионална термопреса за плоски продукти – фланелки, фото-панели, пъзели, плакети, GSM-протектори, баджове и мн. др. – предлагаме Transmatic TMH28 – цена: 977 лв. без ДДС
– Префесионална термопреса за чаши GeoKnight DK3 – за различни фото-чаши – цена: 1590 лв. без ДДС

Включените в комплекта с принтера мастила са достатъчни за отпечатване на поне 200 листа А4 – толкова хартия е включена.
Ако приемем, че закупите принтера и двете преси – тази за чаши и плоската, но дори не използвате плоската, а работите само чашите (което е нереално, разбира се) при себестойност на чаша под 3 лв. и продажна цена на дребно 12-15 лв., вие имате около 10 лв. на чаша надценка.

Цялата инвестиция – принтер, преси, мастила, хартии – общо струват 599 лв. + 977 лв. + 1590 лв. = 3166 лв. без ДДС или грубо 3800 лв. с ДДС.
На 200 листа хартия можете да отпечатате заготовки за 600 чаши – това означава около 600 х 12 лева = 7200 лева общо!!!

Може да има спорове дали изчислението е 100% прецизно. Ясно е едно – потенциалът е огромен, а инвестицията е нищожна, особено ако вече имате някаква термопреса, с която да започнете, и трябва да купувате само принтер.

От вас се иска да продадете 600 чаши – по-малко от 2 на ден, ако приемем, че искате да си възвърнете инвестицията и да спечелите още една такава сума в рамките на една година, докато принтерът е покрит с пълна и безусловна гаранция! Ако смятате, че две чаши на ден е трудна задача, спомнете си за шивачките от горния пример!

Ако искате повече информация, демонстрация или просто искате да поспорим дали има по-перспективна инвестиция (законна), екипът на FACTOR.BG е на разположение!

www.factor.bg

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.