Идва ли краят на визитните картички?

2324

Ако преди размяната на хартиени визитки беше задължителна част от бизнес етикета, днес все повече хора обменят контактите си чрез цифрови комуникации.

Пак тръгнахте на важна среща и забравихте визитките си?! Така сте свикнали с обмяната на данни онлайн, че никога не се сещате за малките картончета с вашето име и информация за контакт.

Ритуалът по размяна на визитни картички съществува от стотици години. Това е акт, който запечатва осъществения контакт между двама души. Навлизането на новите технологии предлага и нови методи за споделяне на информация. Въпросът е ще изземат ли те функцията на добрата стара визитка.

Алтернативите на дигиталния свят
С появата на електронните комуникации се роди и нов начин за споделяне на информация. Хората първо разменяха имейли, после номерата на мобилните си телефони, а в днешно време голяма част от този обмен се случва в социалните мрежи. Непрекъснато на пазара се появяват нови продукти и платформи, които улесняват комуникацията между хората. Разработено от американската Bump Technologies приложение за мобилни телефони например позволява обмен на данни просто чрез допиране на устройствата, пише BBC.

Хората в съвременния свят са зависими от мобилния си телефон, за да организират живота си. Тъй като всеки носи телефон със себе си навсякъде, отпада тревогата за съхранението на купчината от хартиени картички, отбелязва за BBC Сейди Баском от Bump Technologies. Освен това записването на необходимия контакт става по-лесно, без да се въвеждат данни на ръка. Търсенето е също по-бързо от преравянето на купчина хартиени визитки.

Дигиталният свят предлага и други предимства. Наред с информацията за връзка с даден контакт може да се съхраняват допълнителни данни, като портфолио или CV – нещо немислимо за традиционните хартиени картички. Към това можем да добавим и свързването с Facebook и Twitter акаунта на този човек, което придава малко повече индивидуалност на стерилните работни взаимоотношения.

Традицията повелява…
Опонентите на идеята за смъртта на хартиената визитна картичка обаче смятат, че тя има бъдеще и също се развива. Новите технологии улесняват процеса на производство и намаляват производствените цени. Това от своя страна позволява използването на различен дизайн и материали, които преди са излизали твърде скъпо, като например алуминий и пластмаса.

Базираната в Лондон компания Moo.com е открила нестандартен начин за използване на новите технологии. Печатните техники позволяват на клиентите да прилагат собствени снимки на стотици картички, като всяка от тях да носи различно, персонализирано изображение. Компанията има клиенти по целия свят. Според основателя на Моо Ричард Морос успехът на идеята се дължи на това, че дизайнът на визитната картичка отразява личността на притежателя й. Според него навлизането на дигиталните технологии прави все по-ценен реалния контакт. По конференции и други събития аналоговата комуникация все още е водеща, твърди той.

Целият текст.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.