Изследователи отпечатаха кръвоносни съдове с 3D принтер

1703

Учени от института Fraunhofer в Германия са създали изкуствени кръвоносни съдове с помощта на 3D принтер.

Екипът е търсел методи за решаване на проблема със създаване в лабораторни условия на тъкани и органи, които да бъдат трансплантирани на хора. Едно от най-големите затруднения в било откриването на начин за производство на кръвоносна система, която да захранва лабораторните органи с хранителни вещества.

3D принтерът е бил използван за да създаде пространствената структура на кръвоносния съд, като я е изграждал слой по слой и е свързвал слоевете химически чрез UV лъчение. По-малките кръвоносни съдове, капилярите, са изградени чрез друга технология, чрез полимеризационен процес, който им осигурява нужната еластичност.

Ръководителят на проекта доктор Guntar Tovar каза, че всеки от производствените процеси е бил изпробван успешно самостоятелно. В момента се изработва система, която ги съчетава.

„Създаваме основа за бързо създаване на прототипи на еластични и органични биологични материали. Кръвоносната система е драматична демонстрация на възможностите на тази технология, но определено това не е единственото й потенциално приложение.”, каза Tovar.

Създаването на за трансплантации в лабораторни условия няма да е възможно още дълго време, но ако тази технология се окаже успешна, тя може да се използва за производство на изкуствени кръвоносни съдове за пациенти и да замени тестовете върху животни. Първоначалните резултати от проекта ще бъдат показани на изложението Biotechnica Fair в Хановер, Германия на от 11-и до 13-и октомври.

Източник: printweek.com
Текста написа: Мартин Новев

Интернет портал за печатни технологии.