Имат ли бъдеще книгите с добавена реалност?

1451

Добавената реалност (накратко AR) е уникална технология, която ни позволява смесицата между два типа медия – печатен материал и 3D проекция.

AR може да се използва при книгите, за да „добавя“ върху напечатаните страници триизмерни изображения, които могат да се разгледат от всички страни и да се прожектират върху екраните на други устройства като телефони, гейм системи и компютри.

Тази технология може да се използва при всички видове печатни материали и, според много специалисти, може да има широко приложение не само в книгоиздаването, но и в рекламата, образованието, в изложби в музеи и галерии и къде ли още не.

Технологията работи по следния начин: първо, местоположението на книгата се определя чрез съвсем обикновена уеб или друг вид камера. Книгата може да е съвсем обикновена, стига страниците й да са покрити със специални двуизмерни координатни маркери, които се печатат върху стикери. Тези стикери могат да се сложат на страниците на която и да е книга. Тези маркери приличат на абстрактни монохромни изображения, като за всяка 3D проекция се прави различен маркер. Камерата идентифицира тези маркери и определя къкъв е графичният модел на страниците на книгата. Чрез тези маркери, създадената 3D проекция изглежда като чисто физически обект – по този начин когато завъртите книгата ще видите обекта отстрани, а не пак напред.

Добавената реалност (накратко AR)

Целият текст четете тук: www.digital.bg

Реклама
www.bgoferta.info
Ако имате нужда от изработка на флаери, каталози, дипляни, визитки, външна реклама, сувенирна реклама и други рекламни продукти, то www.bgoferta.info е точно за Вас. Няма нужда да се обаждате на различни печатници поотделно и да чакате да получавате цена за изработката на вашия продукт. Чрез www.bgoferta.info, оформяте вашето запитване за изработката на желания продукт и получавате оферти директно от печатниците. Използвайте бутона „Поискай оферта“.

Интернет портал за печатни технологии.