Интервю с Велимир Кенаров, Абагар

4880
Интервю с Велимир Кенаров, Абагар

Поводът за интервюто е голямата награда на БАК „Златен лъв“ за принос към българската литература с издаването на 6 тома на Чудомир.

Велимир Кенаров е административен директор на Издателско-полиграфически комплекс Абагар и се занимава изцяло с търговската дейност на печатницата – контакт с клиенти, офериране и поръчки; комуникация с доставчиците и маркетинг. Син е на изпълнителния директор Мариян Кенаров, който го е въвел в работата още от ученическите години. Познава всички печатни и довършителни процеси. Завършил е Стопанско управление във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Финансов мениджмънт в Стопанска академия „Д. А. Ценов“-Свищов. На 31 години е и вече е баща на две деца.

 

велимир кенаров, абагар

 

В кабинета, в който ни посрещна, има огромна библиотека с десетки томове литература, голяма част от които издадени и отпечатани от „Абагар. Тук е отредено специално място за Библията, тъй като семейство Кенарови са вярващи православни християни.

 

 

абагар

 

Тази година „Абагар“ и фондация „Чудомир“-Казанлък получиха голямата награда „Златен лъв“ на АБК за принос към българската литература, изобразително изкуство и култура с издаването на „Чудомир.Събрани съчинения“ в шест тома. Наградата номинира издателски проекти, които имат принос към българската култура, а „Абагар“ със своите стойностни издания – речници, справочници, енциклопедии, научнопопулярна и учебно-помощна литература,  е доказал своя принос в тази насока. Книги, отпечатани в Абагар, могат да се видят в много европейски страни.

 

 

награда Златен лъв

На снимката: Наградата Златен Лъв и печатните издания на Чудомир.

 

 

За клиентите, издателствата и пазара на печат на книги

 

„Основните ни клиенти са софийските издателства. Силата ни е в средните и малките тиражи – следваме тенденцията, която показва, че в световен мащаб тиражите падат. Издателите се борят с това, като увеличават броя на заглавията. По време на стагнацията в последните години основно се търсеше евтино производство без оглед на качеството. Няма какво да се лъжем, качеството на продукта в последните години спадна именно заради това „извиване на ръцете“ от страна на клиентите за цени, на което много печатници се поддадоха и това доведе до дъмпинг на цените. Най-големият проблем в този омагьосан кръг са малките печатници, голяма част от които работят в сивия сектор, на цени, под пазарната стойност. В крайна сметка този начин на работа „от пусто в празно“ няма дългосрочно и гарантирано бъдеще. Лично съм се сблъсквал със следната формула, предлагана от други печатници: материали + 10% = на крайна цена без ДДС. Нашата политика е да предлагаме качествена услуга, реализирана в срок, на конкурентни цени, така че да спечелим доверието на нашите клиенти и да ги направим постоянни бизнеспартньори.Търсим баланса, като работим лоялно едновременно и с посредници, и с клиенти. Радвам се, че отскоро издателите отново започнаха да залагат на високото качество, а не само на най-ниската цена. Вярвам, че тази политика работи, защото в последната година имаме около 6-7% ръст спрямо предходната.“

 

 

 На снимката: Английско-Български речник 

 

„В момента най-ниска цена се търси основно при държавните поръчки и търговете, при които така или иначе се избира най-ниската оферта. Затова и участието в подобни търгове не ни е приоритет. Да, следим ги, но винаги преценяваме – дали отговаряме на техническите изисквания, и доколко е изгодно да се включим в подобен проект.


Заради тази пазарна среда се интересуваме от чуждите пазари. „
Абагар има традиции в отпечатване на книги за чужбина – още през 1998-1999г. сме изработвали издания за Германия и Швейцария, така че можем да отговорим на изискванията за качество на тези пазари. В последните години отново работим за клиенти от Европа. Румъния например е интересен пазар – четири пъти по-голям е от България, населението е около 22 милиона, потреблението е по-голямо и до момента клиентите, с които работим, са изключително лоялни и коректни.

В почти всички европейски страни цените на малките тиражи са много високи и ние, предлагайки изгодни оферти, можем да бъдем добър партньор. За съжаление, България има лошо име, компрометирайки се с финансови измами, източване на Еврофондове и др.  Затова и фирмите от печатния бранш трябва да сме по-гъвкави, да имаме по-голямо портфолио, да предлагаме повече продукти и да сме по-активни като маркетинг и предлагане, гарантирайки високо качество и безусловна коректност. Досега работехме за чужбина само за клиенти, на които сме препоръчани, но имаме амбицията за изграждане на директен маркетинг с европейски клиенти.

 

 На снимката: Издания отпечатни в Абагар

 

Производството на книги и къде е „Абагар“ на пазара 

„Производственият ни капацитет е съобразен с икономическата ситуация в страната. Преди кризата имахме 120 души персонал, който трябваше да съкратим до 70 души. Производството ни сега е по-малко, има, разбира се, и определен процент автоматизация на процеса, но като цяло търсим балансирано ниво на заетост – имаме месеци, в които запълваме почти на 100% капацитета си, а в по-слабите периоди, когато мощностите не са изцяло натоварени, се стараем това да не се отразява драстично на целия производствен цикъл. Нашето конкурентно предимство е производството на книгите с твърда подвързия. Смело мога да кажа, че можем да поемем цялото производство на твърди подвързии в България. В сегмента на твърдите подвързии като пазарен дял сме на една от лидерските позиции спрямо преките ни конкуренти.“

 

 На снимката: колонаборна машина

 

И макар да произвеждаме основно книги, ми се иска да разширим производството. Имаме 80% от техниката за производство на нови продукти. Тази година и те са на дневен ред. Все още сме в процес на проучване потребностите на пазара, като амбициите ни са да се насочим към нови инвестиции в машинната база.“

 

На снимката: Конвейрна система KOLBUS HB-530+BF-512 за обработване на книжни тела и влагането им.

 

За дигиталния печат и малките пазари

 

„Дигиталният печат на този етап не е приоритет за фирмата. Да, той дава гъвкавост и в по-големите градове има колеги, които предлагат тази услуга, но това е все още скъпа технология в производството на книги. Засега проучваме възможностите за инвестиции, реализирани с помощта на европейски проекти, което ще ни даде възможност за сбъдване и на по-смелите ни амбиции. „

 

На снимката: HEIDELBERG SPEEDMASTER

 

„В момента печатното производство е водещо при нас, а издателството, като достоен наследник на историческото и културно минало на старата столица, е неразделна част от ИПК „Абагар“.

Девизът на фирмата е „Стремеж към съвършенство“, затова се стараем да предлагаме най-високо качество, което е най-сигурният гарант за доверие от страна на клиентите.“ 

Материала написа: Деси Тодорова

Деси Тодорова

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.