Интервю с Венелин Кръстев и Александър Манев, J Point +

4309
Интервю с Венелин Кръстев и Александър Манев, J Point +

Поводът за срещата ни е новият дом на J Point Group и си говорим за дигиталния печат като бизнес, за хората и облика, който придават на компанията.

 

Малко история преди да се стигне дотук:

 

J Point + работи от 9 години на пазара и е част от J Point Group. През 2006-а година, 4 месеца след покупката на дигиталната преса HP Indigo, Вени се присъединява към екипа. От тогава с Александър стават тандем, който работи отлично и днес. Казват, че работят като един човек – винаги са на едно мнение, макар да имат различни подходи. Дори когато единият не е в офиса, никога не се чуват по телефона, защото знаят, че какъвто и въпрос да изникне, решението, което взима единият, е решение, което би взел и другият.

Казват че мислят много, проучват и вземат решения заедно. След това не променят курса, докато нещата не дадат резултат. Убедени са, че с достатъчно постоянство и търпение, всичко което са започнали, ще доведе до успех. 

Новата сграда и организацията на бизнеса

 

Вени: Дигиталният печат е бизнес, при който локацията има огромно значение. В момента в София имаме три точки на продажба и мислим за откриването на още. В последните 2-3 години дигиталният печат в столицата се разрастна, а факторът време е много важен за всеки клиент. Затова и ние се стремим да сме близо до пазара, на няколко ключови места в града, а за страната сме изградили наши бизнес клонове – Топ Принт във Варна, а вече и в Бургас. Преди три години изнесохме производството на винил и меш в Кюстендил, за да „отпушим“ големите поръчки и да имаме капацитета да обслужваме всички малки и разнообразни поръчки. В тази връзка за нас важният клиент е редовният клиент, независимо от големината на поръчките – всяка поръчка е важна. С изнасянето на голямото производство на стандартните ни поръчки можем да обърнем внимание както на малките, така и на по-сложните. 

Александър: Преместването в новата сграда беше планирано отдавна, но внезапната продажба на терена под старата ни база ускори процеса и трябваше да действаме много бързо. Мислехме, че не сме готови за това, но все пак успяхме да се справим на два етапа – първо преместихме производствената база, а след това и администрацията. Беше труден и отговорен момент, но благодарение на Офис 2 на J Point+ се справихме с обслужването на клиентите и логистиката. Сега бихме могли да кажем, че когато посрещаме клиенти в новия офис, който вече предлага необходимите удобства както за тях, така и за нашите служители, тогава изграждането на доверие помежду ни е много по-лесно.
  

Вени:  Да, постарахме се на клиентите да им е приятно и комфортно, когато са ни на гости – да имат къде да паркират, да имат място да си поговорят с нас, да се отпуснат и да почувсатват творческата атмосфера на фирмата. Както споменах, печатът е и локален бизнес – клиентите търсят услуги, които са им удобни и като локация – също както пазаруването от близкия магазин, мол или хранителна верига. От друга страна и за самите нас в J Point Group тази сграда е част от развитието ни – създадохме по-добри условия както за производството, така и за служителите ни.

 

За важността на хората и лицето на голямата компания

 

Александър:  На въпроса дали от екипа ни напуснаха хора заради преместването от единия край на града в другия, отговорът е не. Разбира се, за част от екипа локацията е далеч от дома им, за други – стана близо.

Важното е, че сега разрешихме всички проблеми, които доскоро изпитвахме – липса на достатъчно пространство и други неудобства, които се появиха с течение на времето с постепенното ни разрастване, което водеше до пренагаждане към дадените условия. Сега този проблем е решен изцяло. Комфортът на хората, които работят във фирмата, е най-важен за нас и сме щастливи, че успяхме да го постигнем. Като цяло, стремим се осигуряваме условия, които да задържат добрите кадри тук, в България. Квалифицираните хора емигрират, а младите не желаят да се занимават с печат. A без способни хора не можеш да предлагаш добър продукт. Много е важно, особено когато фирмата се разраства, да се запази личния контакт с клиента, а за това е нужен добър търговски екип. 

 

Вени:  Опитваме се да запазим малките екипи в голямата структура. Например Офис 1 и Офис 2 функционират напълно независимо, въпреки че са част от едно цяло. Всеки един от двата офиса е със свой собствен ритъм и клиентите, които обслужват, ги предпочитат, защото им харесва да работят точно с тези хора. И двата офиса носят корпоративната култура на J Point+, но всеки от тях създава своя среда за работа с клиентите си. Това е което искаме да имаме като екип – многолика среда и персонален подход към всеки клиент – обратното на мобилните оператори, които колкото по-големи стават, толкова са по-безлични услугите им. Ние вярваме, че клиентът определя атмосферата, но също така и се влияе от нея, така че когато предлагаме разнообразие от локации и екипи, всеки клиент сам ще избере мястото, което е най-удобно за него и където се чувства най-добре.   

 

Вени: А по отношение на служителите – стремим се също ние сами да си създаваме хората. На крачка сме от реализация на собствена академия, в която да обучаваме хора. Работим и с университети, в които се преподава дизайн и реклама, защото студентите са нашите бъдещи служители и клиенти. Искаме да им покажем, че печатарският бизнес е интересен и не спира да се развива. Контактуваме със студентите в университета, в социалните мрежи, участваме в дните на кариерата, организираме семинари и обучение за тях. И интересът е страхотен – на събитие, което организирахме миналата година, в почивен ден имаше над 500 души и всички те бяха там от сутринта до следобеда – никой не си тръгна по-рано. За нас тази среща беше много важна, защото така ги мотивираме да останат в България, вместо да сложат шапката на McDonald’s някъде в чужбина. Това за нас е още една дългосрочна инвестиция – в хората, в потенциалните служители, в маркетинга на нашата компания. След такива събития имаме и много желаещи стажанти – имаме трети випуск, който ни посещава, предлагаме и място за работни групи, които да се учат.

   

Александър: Стремим се да се развиваме и като структура, и като мениджъри. Ако до момента сме били „на мускули“, вече правим стъпките на голяма компания. Това включва и повече делегиране на права на служителите и повече доверие по цялата верига и в отделите – само така може да функционира една стабилна организация. 

Вени: Сега ни предстои завършването на сградата, преместването и на широкоформатния печат на J Point в базата, и накрая цялостно корпоративно ребрандиране. Поръчали сме и на външна фирма да одитира целия ни бизнес. Не смятаме, че сме абсолютната единица на нещата – допускаме, че има още много пътища, по които можем да се развиваме като структура и визия.

 

Клиентите, маркетингът и лицето на една печатна компания

Александър: За нас работата с рекламни агенции е много важна. Винаги ще има нужда от тях и техните услуги. Същевременно развиваме и web-to-print портала ни Print2day.bg, чрез който достигаме до най-малките и крайни клиенти, от които рекламните агенции не се интересуват. Това са клиенти, които мислеха, че големите рекламни производители не работят с тях. Но всеки малък и локален бизнес има нужда от рекламни материали. Поръчките през портала бележат ръст с всяка година. Това за нас е още един маркетинг канал, чрез който достигаме до клиентите и се ориентираме за техните нужди и очаквания.

Вени: Print2day.bg е канал и за потребителите, които навлизат на пазара сега – млади хора, дизайнери, фрийленсъри, за които интернет комуникация е най-естесвеният път. И тук не говорим за големи сделки, а за малки бюджети, срещу които ние се стремим да предложим най-доброто. Този тип клиенти са важни, защото са лоялни и не търсят непременно най-ниската цена, а по-скоро внимание, бърза комуникация и високо качество на крайния продукт.

Александър: Присъствието ни в интернет ни помага да познаваме нуждите на младото поколение, което ще определя бизнеса ни занапред. Обратната връзка онлайн ни позволява да подобряваме и оптимизираме услугите си офлайн. Затова ще продължим и да инвестираме в тези канали – имаме отдел, който се занимава с маркетинга, уеб портала и комуникацията ни в социалните мрежи, а отскоро инвестирахме и в изграждането на собствено студио за продуктова фотография, което ще ни позволи да представяме продуктите си по един по-атрактивен и професионален начин в интернет. 

 

За постоянството и развитието

 

Александър: Всичко, с което сме се захванали и развиваме, рано или късно постига успех. Такъв е примерът с Print2day.bg – в началото беше трудно и може би други на наше място биха се отказали, но с ясна стратегия, инвестиция и време, порталът се разви и вече формира част от оборота ни. Сигурни сме, че с достатъчно постоянство ще постигнем целта си и за него.

Вени: За нас е характерно, че премисляме нещата дълго, проучваме и правим анализи преди да вземем решение за нова инвестиция или изобщо за посока на развитие, но решим ли веднъж, следваме пътя докато не постигнем успех. Следващите стъпки за нас са да бъдем все по-имиджови, да предлагаме по-добри условия на работа и да развиваме нови локации, с които да обогатяваме и технологичния си парк. Инвестициите ни са планирани – всяка нова локация дава нещо ново на клиентите ни. И тук само малко ще повдигна завесата – за клиентите на първо място е външният вид на продукта, който получават, затова и нашият акцент ще бъде в довършителните обработки. В J Point+ разполагаме с различни печатни технологии и предлагаме разнообразие от печатни формати, но всъщност широката гама красиви, ефектни и атрактивни продукти се правят след печата – в довършителните процеси. 

 

Александър: Затова и работим с доставчици, които ни предлагат добри печатарски решения. Ние сме фенове на печатните машини на HP, както и на доставчика им в България – 3 Print. Те са единствените доставчици, които знаят как да продават и да те информират за всички новости, така че да те вкарат в тяхната „секта“. Освен това сме добри партньори и самите ние се учим от тях.

Като за финал…

Вени: Нови локации, ребрандиране, с което скоро ще ви изненадаме, многолика среда в офисите ни, персонално отношение към всички клиенти – от най-малките до най-големите.

Александър: И както винаги – постоянство.   

 

 

Материала написа: Деси Тодорова

Деси Тодорова

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.