Интервю с Петко Пепелджйиски, Мениджър продажби в Direct Services

2358
Интервю с Петко Пепелджйиски, Мениджър продажби в Direct Services

За книгите в малки тиражи, организацията на производствения процес при дигиталния печат и развитието на компания, започнала с дигитални архиви, развила се в дигиталния печат и всяка година надгражда услугите си.

Интервю с Петко Пепелджйиски, Мениджър продажби в Direct Services – компания, предлагаща комплексни решения в областта на директен мейлинг, персонализиран и транзакционен печат, обработка на формуляри, дигитализация на архиви, печат на книги, банкови карти, PIN пликове, eлектронни книги, картови технологии.

 

Петко Пепелджйиски, Мениджър продажби в Direct Services

Кои са клиентите на Direct Services за печат на книги в малки тиражи
„Работим основно както с големи, така и с нишови издателства. Имаме и крайни клиенти, които си поръчват индивидуално книги – млади и стари писатели и хора от научните среди, които имат нужда от малък тираж за трудовете си. Особено полезни сме на нишовите издателства, които могат да поръчват отпечатването на минимални количества и ретиражи на ценни, но много редки заглавия. Всички получават завършен краен продукт.
Големите издателства поръчват пилотни бройки на нови заглавия, което им дава възможност да проучат пазара. С тираж от 300 до 500 бройки голямото издателство може да прецени само за седмица в какъв тираж да издаде ново заглавие и след това да отпечата основния си тираж. Често се обръщат към нас и за допечатки – понякога печатаме по 100 бройки седмично от дадено заглавие. Това спестява оборотни средства и много място в склада на издателя за по-стари, но търсени заглавия. 

В последните 3 месеца работим и по първия си цялостен проект за чужбина – персонализиран тираж от файл до доставка до клиента.
 

Като цяло сме специализирани в печата на къси тиражи. Предлагаме цялостна услуга и завършен продукт. 
Другите ни клиенти са в корпоративния сектор – банки, застрахователни дружества, болници. За тях предлагаме дигитализиране на архиви, а от тази година и физическо съхранение на хартиени архиви. Изградихме модерна база в село Равно поле до София и можем да кажем, че в момента няма друга компания, която да предлага толкова модерно хранилище, отговарящо на всички стандарти  – защитени и климатизирани помещения, в които можем да дадем пълна гаранция за съхранението на всеки архив.
 

За технологията на печат на книги и качеството
 
„Имаме голямо технологично предимство по отношение на печатаемия формат на дигиталните ни машини (Xerox iGen). Спазваме технологията, поддържаме влажността в помещенията, преодолели сме проблема с технологичните недостатъци при производството на книги чрез дигитален печат. Преди 3-4 години, когато започнах тази работа, посещавах офсетовите печатници и се учех. И ако при офсета има стандартни технологични процеси, които се следват, то повечето дигитални печатници ги пропускат заради бързината на поръчката. Ние решихме да следваме всички процеси, за да имаме качествен продукт. Да, в началото сме правили една книга по 2 пъти – с проба и грешка, но не сме си позволявали да дадем на клиента продукт с лошо качество. Звучи странно, особено при сроковете, които искат клиентите при дигитален печат, но ние искаме да правим книги, които не се развалят след 2 дни.    

В офсета, при предаването на готовата продукция има една разпространена практика “Ако мине”. Ние не искаме готовият ни продукт просто да мине. Искаме да изработим и предадем качествен продукт. Скъпо удоволствие беше в началото, но с партньори като Ксерокс България успяхме да си го позволим. Също така фирмата ни има и други подразделения и това ни даде добрия старт и сигурността да поставим тези основи и да работим качествено. Първата година тази дейност беше на нула, вече сме с положителен баланс, имаме и нова машина Xerox iGen 4, която е голяма, но важна инвестиция.

 

Петко Пепелджйиски, Мениджър продажби в Direct Services

Гордо мога да кажа, че работим основно по препоръка на клиенти, а не на база маркетингови трикове за привличане на клиенти, които след това може и да не се върнат. 
Например, когато започнахме работа с издателства, след една година търсене на контакти и предлагане на услугата, първите, които ни се довериха, бяха издателство Locus – те са наш клиент и до днес. От тогава, освен книги, предлагаме и цели маркетингови кампании. 

Разбира се, всеки бизнес има нужда от продажби, но е важно те да не са на всяка цена, защото освен продукт ние продаваме собственото си име, името на компанията и ако правиш компромиси, накрая губиш доброто си име.   

Не участваме в ценови войни. Да, ако клиентът постави така нещата, че трябва да дадем по-добра от конкурентите цена – правим го, но никога не работим под себестойност. Искаме да правим подаръци, но не изпълняваме неефективни поръчки. Знам, разбира се, че при офсета пазарът е много наситен и печатниците имат своите си начини да постигат много ниски цени и прилично качество, но дори при 300 -500 бройки с дигиталния печат сме достатъчно конкурентни и ефективни. 

Ако говорим за гранични тиражи, границата е много размита. Почти всеки трети тираж при нас е около 300 бройки. Тенденцията е обемите в дигиталния печат да се покачват и тук идва най-важният фактор – услугата, която печатницата предлага. Ние например правим безплатна мостра за всеки нов клиент, отношението винаги е лично, контактуваме с клиента персонално. Не сме от печатниците, които дават един адрес на ftp сървър, на който клиентът си качва файловете и просто отпечатва каквото е качено. Ние искаме клиентът да знае предварително какво да очаква. Нашата работа е да спестим изненадите.

 

Петко Пепелджйиски, Мениджър продажби в Direct Services 

Основният ресурс – хората
„С годините създадохме чудесен екип, в който сме мултифункционални – всеки отдел си има технолози, разбира се, но аз мога да прегледам файл и дори да го отпечатам на машината, макар да съм основно търговец. А аз съм с най-малко опит в отдела ни, за разлика от останалите колеги, които всичките са с много повече опит.
 
Предпечатарят също може да печата, както и операторът може да се включи в довършитените операции. Всеки си знае задълженията, но може да помогне по веригата. Технологът обединява процесите. Не сме взаимно заменяеми, но чудесно се допълваме. За нашия отдел книгите са продуктът, в който се специализирахме.
 
Смело мога да кажа, че в компанията се работи спокойно и текучество почти няма. Персоналът е около 40-50 души и за 10 години напуснали има едва 4-5 души. Това е заради ясната структура и задължения, които има всеки, както и защото изпълнителният ни директор Тодор Тодоров умее да обединява хората и да поставя ясни правила. Както и заради политиката на развитие на компанията – всяка година се добавя нещо ново към настоящата ни дейност. Вече сме на етап, в който мислим как да надграждаме и макар нивото ни да е добро, не оставаме на него. “
 
Материала написа: Деси Тодорова

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.