Интервю с Тодор Кочовски, собственик и управител на Импрес

5692
Интервю с Тодор Кочовски, собственик и управител на Импрес

Тодор е собственик и управител на Импрес – един от най-големите рекламни производители в Пловдив.

Импрес предлага комплексни печатни услуги – от идея до готов продукт, върху различни материали и с различни печатни технологии. Фирмата разполага с оборудване за дигитален и офсетов печат, широкоформатен и плосък печат и всички съпътстващи довършителни операции.

 

 

Тодор се определя като търпелив и последователен, не инатлив, защото според него човек се инати за неща, които нямат смисъл. След дълги години работа със съдружници, Тодор вече е едноличен собственик на Импрес, работодател на 35 души и с дълъг опит от 19 години в печатния бранш.

През годините е достигнал до извода, че за да е успешна една фирма, независимо дали се занимава с печат или нещо друго, трябва да работиш с хора, които са ангажирани с работата.

„За да постигнеш нещо значимо, трябва да си ангажиран емоционално с работата си и да имаш вяра. Бизнесът не е само сметки. Ако беше само сметки, Импрес трябваше да затвори врати през 2009-а година – надскочихме много неща и именно защото сме емоционално ангажирани, се справихме със ситуацията и продължихме да вървим напред.“

 

 

Мнението му за пазара, изхода от ценовата война и развитието на устойчив бизнес в печатния бранш:

 

Ниските цени и решението на проблема
„Когато говорим за ниски цени, обикновено говорим за ниско качество, а Импрес не искаме да продаваме нискокачествени продукти. За съжаление, след 2008-2009 година нашият пазар започна да работи по този начин. Това е и основната причина нашата фирма да започне да търси пазари навън.“

 

За България имам една мечта – големите рекламни производители да реализират експорт за чужбина.

 

„Това ще регулира пазара, защото мощностите им ще са достатъчно натоварени, за да не се борят на всяка цена за всяка поръчка в България и съответно няма да подбиват цените. Мисля, че тогава цените ще се нормализират. Фирма Импрес например сме първият рекламен производител, който изнася масово печат за чужбина и то за Европа.

 

 

А добър пример за експорт на печат са поляците – изнасят печатни услуги в цяла Европа, работят лесно със Запада, много спестовна нация са, за разлика от нас, подкрепяни са от ЕС от години – усвояват европейски фондове още от 2004-а година, когато ние нямахме достъп до такъв тип финансиране. “

Технологичното развитие
„Рекламата ще се видоизменя. Основните сектори, в които се е ползвала печатната реклама, ще изчезнат. Например напечатаните билбордове – в Европа те вече изчезват. Всички бордове по пътя до Лондон от летище Хийтроу са интерактивни. В епохата на интерактивността, печатната реклама ще е аксесоар. Във вътрешната реклама бъдещето е в персонализацията на всекидневния живот – интериор, работно място, всички продукти от бита като мебели, бани, подови настилки, тапети и т.н. За съжаление, в България още не сме готови за това. Не като производствени мощности, а като готовност на клиента.“

 

 

„Не виждам и клиентите на новите печатни услуги у нас. За да се разработи нов пазар, трябва да се включат и нови звена и да има симбиоза между тях. В Холандия например проектантското бюро работи с рекламния производител за печат на тапети. Но рекламният производител не трябва да бъде marketing provider, а трябва да работи с такъв. Производителят не бива да предлага маркетинг, а да се фокусира върху производството, за да го изпълни качествено. Двата процеса нямат нищо общо като организация на работата, дори като екосистема са несъвместими – как си представяш архитект и ножар в един офис например? Но това не значи, че неуспехът на едно звено е неуспех на другото звено. “

 

 

„Има и още нещо, което ни пречи в България – разфокусирани сме в производството на много продукти. Всяка печатница, всеки производител трябва да се специализира в един вид производство. Може да не е голяма забава при този начин на работа, но фокусът в един продукт прави фирмата устойчива. Обикновено фокусът води до успех, успехът до финансови излишъци, а те в общия случай до нови начинания, които водят до разфокусиране. Оттам пътят надолу е най-вероятен. Много е важно да знаеш кога да спреш.”

„А в България имаме и проблем и със спазването на законите, затова има печатници, които са технически във фалит и хора, които отварят нови фирми и оставят зад себе си дълговете на старите. Към това можем да прибавим и “българският бизнес модел”, че успешна сделка е тази, при която едната страна е прецакана. Този модел трябва да си отиде – в него няма развитие, партньорски отношения и нови инвестиции. Ако за един рекламен производител е било въпрос на престиж да работи с голям клиент, който търси най-ниската цена и не плаща, то вече е въпрос на оцеляване.

 

Вярвам, че нещата се променят. Все повече колеги от бранша регулярно изнасят печатна продукция, а други вече започват да опитват. Мечтата ми май е на път да се сбъдне.“

 

 

Материала написа: Деси Тодорова

Деси Тодорова

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.