Какво влияние се очаква да окаже широкоформатният мастиленоструен печат върху книгоиздаването

2408
Какво влияние се очаква да окаже широкоформатният мастиленоструен печат върху книгоиздаването

Появата на нови модели високоскоростни машини за широкоформатен мастиленоструен печат е и ще бъде причина за сериозни размествания в няколко печатни сегмента.

Най-сериозно тази промяна, според множество специалисти в бранша, ще се усети в книгоиздаването.

Към момента много от малките книгоиздатели не се възползват от предимствата на широкоформатния мастиленоструен печат, а залагат на офсетов или дигитален със сух тонер. Разбира се специалистите не виждат никакъв проблем от бъдещо комбиниране между различни технологии за производство (например офсетов печат за по-големи тиражи и дигитален – за тези при поискване). Промяната в технологията и изискванията на клиентите водят и до промяна в бизнес модела на печатниците, който трябва да предлага все по-голяма гъвкавост на услугите. Важно е да разберем, че книгоиздаването е услуга, а не продукт. Увеличава се броят на различните издания, всяко от които е с по-кратки тиражи и всички те трябва да могат да бъдат приети и изпълнени ефективно и в кратък срок.

 

широкоформатния мастиленоструен печат книгоиздаване

Основното, което се очаква да се промени в книгоиздаването е бизнес моделът. В зависимост от тиражите в днешно време се използва офсетов (за тиражи от 500 и повече бройки) или дигитален печат чрез сух тонер (за по-малките тиражи). С оглед на това, че тиражите постоянно намаляват, офсетовият печат губи и ще продължава да губи позиции. Това идва от факта, че ще има все повече заглавия, с по-малки тиражи. Много по-лесно за хората ще бъде да самоиздават свои книги в единични бройки. Изследвания от 2014 година прогнозират ръст от 27% при използването на широкоформатен мастиленоструен печат в книгоиздаването за периода 2014-2018 година. За сравнение ръстът при дигиталния печат със сух тонер за същия период е едва 4%. Очаква се отпечатването на книги чрез дигитален печат като цяло да достигне 10% от всички отпечатани книги до 2018 година.

 

 

широкоформатния мастиленоструен печат книгоиздаване

 

широкоформатния мастиленоструен печат книгоиздаване

Важното е, че потребителите нямат намерение да се отказват от хартиените книги – 7 от 10 отговарят, че предпочитат хартиено издание и са прочели поне едно такова през последната година, докато тези, които залагат само на електронни книги са едва 4%. Това, което основно се посочва като предимството на електронните книги е, че се доставят на момента, дават огромна възможност за персонализация и са интерактивни. Новите дигитални технологии могат да променят печатните книги, като добавят голяма доза интерактивност в тях, чрез добавена реалност, персонализация и възможност за взаимодействие с интернет и мобилни устройства.

 

широкоформатния мастиленоструен печат книгоиздаване

Основният проблем на бизнес модела с книгоиздаването е, че приблизително 1/3 от отпечатаните книги се връщат, тъй като остават непродадени, а това от своя страна носи загуби за издателите. Самите те няма как да предвидят как ще се продава дадено заглавие. Тези загуби се калкулират в цената, а това е причината издателите да притискат производителите за по-ниски производствени цени. Специалистите очакват все по-често да се използва широкоформатен мастиленоструен печат, тъй като цените за оборудване и консумативи ще намаляват, а същевременно качеството ще бъде много по-добро. Това от своя страна ще накара все повече издания да залагат на цветен, пред монохромен печат. Пример за това могат да бъдат книгите за обучение, фотокниги и други. По този начин широкоформатният мастиленоструен печат ще отнеме част от страниците, които се печатат чрез офсетов или друг тип дигитален печат, но ще добави и нови поръчки. Промяната в бизнес модела идва и с това, че дигиталните печатници ще се превръщат все повече във виртуални складове за документи, които да бъдат отпечатвани при поискване.

 

 

 

широкоформатния мастиленоструен печат книгоиздаване

Важно е печатните услуги да се предлагат в комплект със създадени специално за целта приложения, чрез които лесно да се подготвят определени типове книги (например книги с рецепти, фотокниги, корици и други). Към това могат да се добавят и нови, по-луксозни медии за печат, особено за книги с пълноцветни изображения.

 

широкоформатния мастиленоструен печат книгоиздаване

 

Предимствата на широкоформатната мастиленоструйната технология е, както в по-доброто качество на цветния отпечатък, така и в по-големите размери на медиите за печат. Чрез тази и други дигитални технологии всеки може да издаде собствена книга и да продава точно толкова бройки, колкото са поръчани. Бъдещето е в повече заглавия с по-малки тиражи и най-важното – по-кратък срок за изработка. Предимствата на дигиталния печат за печатниците са във възможността един оператор да върши работата на много други и по този начин да се съкратят разходите за персонал. Например при офсетов печат имаме изготвяне на пластини, отпечатване и довършителни процеси, които се извършват от много повече хора. Чрез директното колиране при подготовката на файла за печат също се спестява време от довършителни процес и книгите са готови за подвързване веднага след отпечатването им. Това е от значение, защото се очаква книгите да бъде необходимо да бъдат предавани дори в рамките на няколко часа. Разбира се, в България тенденциите винаги са с няколко години назад, така че предстои да видим как ще се развие пазарът у нас.

 

Текста написа: Антон Даскалов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Антон Даскалов
 | Website

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/