Как 5 печатници постигнаха много със собствена реклама

1862
Как 5 печатници постигнаха много със собствена реклама

„Обущарят ходи бос” е сентенция, която важи с пълна сила и за печатния бранш, който въпреки големия обем рекламни материали, създаван за другите, никога не намира време да представи собствения си бизнес по правилен начин.

В търсене на по-стабилни и по-големи маржове, печатниците започват да се предвижват по веригата за доставки и да предлагат не само печат, но и добавени услуги в маркетингов аспект. Съгласете се обаче, че клиентите няма как да купят нещо от вас ако не знаят, че го произвеждате. А, много често сме чували въпроса или дори самите ние сме се питали „Кой е направил това?”. Вижте как 5 печатници бяха предизвикани да създадат собствени кампании, които да накарат клиентите им да се замислят какво друго биха могли да отпечатат при тях.

  1. Шоколад в кутия

Норвежката компания CopyCat спечели 15 нови клиента и постигна невероятен ръст в приходите само за два месеца. Преди кампанията си те са имали отлична репутация за качествен печат на брошури, етикети, опаковки и плакати. Това което създават е брошура А4 от 6 страници, в която има отпечатан PURL и QR код, насочващи потребителя към страница, в която освен стандартната информация питат и за… любим тип шоколад. След това, когато отзовалите се на поканата да попълнят необходимата информация са се срещнали с печатницата, за тях е имало подготвена отново персонализирана кутия с любимия им шоколад. По този начин те демонстрират своя опит в иновациите и могат да предложат продукт, от който клиентите да имат също толкова голям ефект. Освен шоколад тази кампания е приложима и с етикети за бутилки например.

 

Шоколад в кутия

 

  1. Съобщение в бутилка

Дълги години Mark Serbin, президент на Serbin Print Marketing & Publishing се бори с убеждението на клиентите си, че те са просто печатница, а не доставчик на маркетингов ресурс. Кампанията му „писмо в бутилка” завършва с най-добрите финансови резултати за компанията. Самата рекламна стратегия е обвързана с образователен семинар относно най-новите технологии и възможност за реклама, създадена съвместно с Xerox. От началото до края кампанията крещи, че Serbin не е просто печатница – включително чрез приятни за окото покани, потвърдителни съобщения със снимка на получателя, а за финал фигурка от шах в опаковка с надпис „Вие сте на ход”. Резултатите са 55% разгледани персонални адреси и 29% регистрации за събитието, което отменя планираното повторно изпращане на пощенски картички.

 

Съобщение в бутилка

 

фигурка от шах

 

  1. Персонализиран календар

Базираната във Флорида Progressive Communication също залага на изброените до тук маркетингови похвати. Първоначалното писмо, което изпращат е с включен силует, съобразно пола на получателя и неговото малко име. На гърба има информация за търговския представител, персонализирано изображение и PURL адрес. Вниманието на получателите бе привлечено от календар с подбрани според получателя изображения с персонализирано име върху тях. С това те доказват, че при персонализацията трябва да се залага на много повече от простите данни. Необходимо е да се използват рожденни дни, любими храни, домашни любимци и всяка друга информация, до която сте получили достъп.

 

Персонализиран календар

 

  1. Twitter и блог постове

Японската K-Print вече е много известна на пазара със своите фото-базирани продукти, като поздравителни картички и фото книги, но те забелязват една свободна ниша – персонализираните опаковки. Това, което правят е да публикуват в социалната мрежа Twitter и блог постове конкретна информация, за да преценят дали би имал успех подобен продукт. След като отчитат голям брой посещения към сайта си те разбират, че са на прав път. След това стартират web-to-print интерфейс, за да позволят на своите клиенти да създават собствени опаковки с текст и изображения от PDF файл, като платформата позволява 360 градусова визуализация на продукта преди поръчка. По този начин K-print спечелва доверието на един от най-големите производители на бонбони в Япония, които произвеждат своите персонализирани опаковки при тях. Дали по този или друг начин, проучването на пазара е много добър метод, за стартиране на дадена услуга.

 

Twitter и блог постове

 

  1. Печат и създаване на събития офлайн

На тексаската компания Quantum Digital отнема месеци да разработят своята кампания, която ще им донесе само за седмица допълнителни приходи в размер на почти 100 000 долара, а няколко седмици по-късно те ще отпразнуват подписването на договор с няколко големи агенции. Те организират събитие, за да образоват местните купувачи, а тяхната безупречна кросмедиа промоционална кампания несъмнено показва, че те са сериозен играч. Кампанията започва с поздравителна картичка четири месеца по-рано, последвана от календар, за да не бъде забравена датата на събитието, предварителна покана и имейли. Шест седмици преди датата е разпратена и персонализирана книжка с подробностите за лекторите, темите на сесията и връзки към страницата за регистрация. В крайна сметка те постигат 51% отговор от страна на получателите, като 38% се регистрират, а над 100 души гледат събитието онлайн. Като добавка в подобна кампания може да се създадат и видео материали от самото събитие, които да се разпространят в социалните мрежи и по този начин да бъдат информирани дори тези, които не са успели да присъстват.

 

Печат и създаване на събития офлайн

Важните уроци от тези 5 кампании са:

  • Когато имаш нещо, го покажи – Всяка маркетингова кампания по същество е демонстрация на вашите възможности и умения. Покажете най-доброто, което може да изработите.
  • Влезте под кожата на потребителя – Ако наистина разбирате нуждите и предизвикателствата пред своите потребители и това, което те искат да постигнат със своите маркетингови кампании, то вие може да създадете кампания, която казва и най-вече показва всички правилни неща в точното време.
  • Бъдете проактивни – Всички знаем, че с чакане на телефона да позвъни и да получим дадена поръчка, няма как да се получи, когато друга печатница е на 2 пресечки от нас и е видима за хората.
  • Предизвикайте себе си – Вие контролирате всичко, когато създавате собствената си маркетингова кампания. Използвайте всеки възможен инструмент и не се страхувайте от неуспех.
  • Бъдете кооперативни – не е нужно да правите всичко сами. Използвайте общия интерес и предложете сътрудничество на свои колеги в бизнеса (доставчик на оборудване, консумативи, различни браншови организации, подизпълнители, търговци и други) и по този начин ще достигнете до много повече хора.

Източник: digitalprinting.blogs.xerox.com
Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/