Китайци хвърлиха ръкавица на Бени Ланда

1645

След като нанографията разтърси Drupa, китайци фокусираха силите си върху развитието на инкографията, която ще доведе до нов пробив в развитието на печатната индустрия.

china

Китайска компания разработва нов начин за подобряването на качеството и намаляването на разходите за тонер в дигиталният печат. Те искат да заменят досега използваните тонери с обикновени мастила за листов офсетов печат. По този начин китайските изследователи отправят истинско предизвикателство към разработките с нанотехнологии на Бени Ланда.

Учените, които работят в First Academy of Printing Research for Industry ще представят процесът инкография на предстоящото изложение China Print, което ще се проведе следващият месец. Очакванията са, че иновацията ще произведе сензация сравнима с тази, която произведе Ланда на Drupa, миналата година, представяйки нанографията.
При инкографията офсетното мастило с помоща на специален цилиндър придобива свойства подобни на тези на електростатичния тонер. Вече с магнини свойства мастилото се закрепва върху повърхността на друг цилиндър, където предварително е формирано скрито изображение. След като процесът завърши мастилото се предава от цилиндъра към медия. Тъй като мастилото е офсетово (стандартно), след отпечатването не е необходимо да се изпича допълнително.

При използването на тази технология не се забелязва разлика в качеството между дигитален и офсетов печат, също така тя няма да бъде обвързана с „клик“ програма. Друго нейно преимущество е, че потребителите ще могат да закупуват мастилата в килограми и без да се притесняват и да пестят заради покритието на печат.

Все пак традиционното офсетно мастило трябва да претърпи известна преработка. За да бъде годно за употреба към него се прибавят различни солвентни добавки, които да удържат електрическия заряд. Добрата новина е, че смесването ще става направо в машината.

Тайната на инкографията е подробно описана в патент № 01042013. Там освен добавките в мастилото е описана и конструкцията на цилиндъра върху, който се придават специалните свойства на мастилото. В него е вградена мрежа от изключително фини проводници, които осигуряват електрическия заряд.

Ограничения в новия метод за печат има, едно от тях е резолюцията. Модифицираната машина на Xerox, върху която се провеждали досегашните опити има ограничение от 600 dpi. Производителите се надяват, че ще могат да я увеличат до 1200dpi. Откритието има и други слаби страни, но се работи по тяхното отстранение.

Технологията ще бъде наречена Snake Press в чест на китайската година на змията. Fuld Yu, говорител на China Print, казва: „Това изявление дойде в много щастлив ден от нашия календар, което показва, че развитието на китайските технологии може да поведе печатната индустрия към нова ера.“

Източник: printbusinessmagazine.co.uk
Превод: Радина Дойнова

Интернет портал за печатни технологии.