Класически картини, напечатани в 3D, за да могат слепи хора да се запознаят с тях

1247
Класически картини, напечатани в 3D, за да могат слепи хора да се запознаят с тях

Marc Dillon е дизайнер, който живее в Хелзинки, Финландия. Той е и автор на амбициозен проект, който се казва Unseen Art (Невидяно изкуство).

Идеята е проста: Dillon иска да възпроизведе класически произведения на изкуството като им направи триизмерни репродукции, така че слепите хора, които нямат възможност да видят тези шедьоври да ги опознаят като ги докоснат.

Това е нов и вълнуващ подход към оценяването на изкуството. Интересни са и впечатленията на слепите хора, защото те са на основата не на зрението, а на други сетива. Интересна е и ролята, която ще имат повърхността и материалът, от който са отпечатани произведенията. Тегло, усещане на допир, миризма, всички тези неща, които нямат значение, когато гледате картина.

Мона Лиза вече има готова 3D версия. Можете да видите повече, да дарите за проекта и да получите своето 3D отпечатано произведение на изкуството на страницата на проекта IndieGogo, както и на unseenart.org.

mona lisa 3d

Източник: designer-daily.com

Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.