Книга осигурява питейна вода

957
Книга осигурява питейна вода

Drinkable Book е ръководство за осигуряване на безопасна питейна вода, страниците на което могат да бъдат откъснати и използвани като филтри за вода.

Drinkable Book

 

Един от най-големите проблеми в развиващия се свят е достъпът до питейна вода. Благотворителната организация Water is Life (Водата е живот) посвещава своите усилия към предоставянето на тази най-основна необходимост. Най-новият им проект наречен The Drinkable Book е разработен съвместно с творческата агенция DDB North America и целта му е да съчетае образованието с реалните ресурси. The Drinkable Book комбинира различни технологии за да се постигне тази цел.

На всяка от откъсващите се страници, на различни езици са написани съвети за безопасността на водата. Първият тираж, предназначен за Кения, е отпечатан на английски и суахили с мастила за печат върху хранителни продукти (хранителни мастила). Той осигурява необходимата информация за хората в райони, където достъпът до информация по тези въпроси е много нисък. Всяка книга е опакована в 3D отпечатана кутия, която може да се използва за фуния. Когато откъснете една от страниците и я сложите във фунията, можете да я използвате за филтриране на водата.

 

Drinkable Book

Всяка страница е импрегнирана със сребърни наночастици (което придава на хартията отличително оранжево оцветяване). С преминаването на водата през хартията, бактериите абсорбират сребърните йони от наночастиците и това ги убива. Хартията е ефективна и убива над 99,9% от вредните бактерии, като това поставя получената вода наравно с чешмяната вода в САЩ. Хартията е доказано ефективна при унищожаване на бактерии, които причиняват заболявания като холера, ешерихия коли и коремен тиф.

Drinkable Book не е идеалното решение тъй като хартията не може да премахне разтворени вещества или химикали от замърсени водни източници, но е много по-добре повече хора имат достъп до нея. Всяка страница съдържа два филтъра, а всеки филтър може да се използва за безопасно пречистване на около 100 литра вода – до четири години, в зависимост от начина на използването.

Екипът на Water is Life ще проведе полеви тестове по-късно тази година, надявайки се да събере средства за пълното изпълнение на проекта и да осигури търговско разпространение през 2015.

Източник: www.cnet.com/news/drinkable-book-provides-safe-drinking-water

Интернет портал за печатни технологии.