Кои са възходящите тенденции в широкоформатния печат

1428
Кои са възходящите тенденции в широкоформатния печат

Широкоформатният печат продължава да бъде най-бързо развиващият се отрасъл в печатната индустрия. Изследване на InfoTrends сочи очакван ръст от 9% годишно в периода 2014 – 2019 година именно в този сегмент.

Към 2014 година само в Северна Америка се печатат над 2500 квадратни метра, а растежът е гарантиран от добавянето на нови технологии и субстрати, към които вече спада печат върху плоскости, текстил и дисплейна реклама.

 

тенденции в широкоформатния печат

Новоинсталираните широкоформатни машини имаха стабилен растеж през 2015 година, като се породиха съществени промени в предпочитанията относно използваните технологии и мастила. Машините с UV мастила стават все по-предпочитани и заемат ниши, в които водещи бяха солвентни и водни системи за мастиленоструен печат. Причина за тази промяна в нагласите е, че UV мастилата са доказали своята гъвкавост и постоянство върху различни субстрати. От изследването също така става ясно, че собствениците на UV мастиленоструйни машини имат ръст в обемите от 35% за последните две години, докато при тези с водно-базирани мастила има спад с 19%. Всичко това е породено от промяната в приложенията, за които се използва мастиленоструен широкоформатен печат.

 

тенденции в широкоформатния печат

Именно налагането на по-широк кръг субстрати дава тласък в използването и на машини с латексови мастила, които се налагат в производството на тапети и други промишлени материали. Тяхното предимство пред UV мастилата е в по-ниските нива на токсичност и елиминираната необходимост от допълнителна вентилация. От 52 анкетирани, които планират да закупят нови цифрови машини в следващата година, най-голям интерес събират именно посочените по-горе два типа технологии – UV и латекс.

Въпреки големите промени в широкоформатния сектор, някои параметри, като веригата за доставки, остават непроменени. Както показваха данните и от предходните изследвания, най-предпочитаните доставчици за широкоформатни медии и консумативи продължават да бъдат местни търговци, които представляват над половината от продажбите. Това е породено от факта, че доставчиците на печатни услуги започват да предлагат нови услуги, с възможност за персонализация и кратък срок за изработка, поради което имат нужда от доверени партньори, гарантиращи широк диапазон от решения и бърза доставка в областта на снабдяването.

Източник: www.piworld.com
Текста написа: Антон Даскалов

Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/