Крахът на хартиената индустрия обезлюдява финландския север

1952

Юха Пикарайнен е без работа, откакто през миналата година „Стора Енсо Ой“ затвори предприятието за производство на хартия в Лапландия.

Финландският завод бе най-северното в света подобно предприятие и спирането на дейността му е равносилно на нова епоха за местните хора.

„В момента е безнадеждно да се търси работа тук. Изгубихме всякакво доверие в големите компании“, разказва 55-годишният инженер от контролната зала на електроцентралата. През 1979 г. той последвал баща си и започнал работа в най-голямото в Европа предприятие за производство на хартия в Кемияерви.Заводът за хартия в Кемияерви все още работи, но индустрията в Лапландия
е заплашена от крах с тежки демографски и обществени последици за Финландия

Фотограф: Блумбърг

Дърводобивната и дървообработващата индустрия на Финландия бе стълб на икономиката на тази скандинавска страна. Сега той изглежда рухва под натиска на глобалната рецесия, рязко свила търсенето. Ударът идва след години на поевтиняване на тези суровини и продукти.

Когато икономическата криза започне да отшумява, финландската телекомуникационна индустрия, предвождана от гиганта за мобилни технологии „Нокиа“, вероятно бързо ще се възстанови. Но дърводобивът, изглежда, няма надежда да се съживи. Упадъкът му заплашва перспективите за икономически растеж, увеличава безработицата и създава пояс от ръждясващи заводи в селски райони, където почти няма алтернатива за друг вид работа.

„Когато изчезнат работните места, с тях ще си отидат и хората, които искаха да работят. Из цялата страна имаме призрачни градове и много села, изгубени завинаги„, казва Тимо Тирвайнен, старши икономист в Актиа банк в столицата Хелзинки.

През последните три десетилетия делът на дървообработването и дърводобива в икономиката на Финландия е намалял наполовина до 3.8%. Износът се е свил до 15% от целия експорт, при положение че през 70-те години делът му достигаше 42%. През януари продукцията намаля с цели 35% спрямо същия месец на миналата година. Това е абсолютен рекорд, съобщи на 10 март статистиката на страната.

Намаляващо търсене

Растящото ползване на интернет намалява търсенето на хартия и суровини за производството й, а именно тези продукти осигуряваха близо две трети от приходите на този сектор, твърдят от Финландския лесотехнически институт.

Това стана причина за седемте години след декември 2001 г. цената на хартията за печатните медии в Европа да намалее с 19% до 495 евро (639 долара) за тон. Глобализацията също взе своето – компании като „Метсо Ой“ – най-големият производител на машини за хартия и обработка на инертни материали, изнасят производството си към държави, където разходите за труд и други части от процеса са доста по-ниски.

„Стора Енсо“ и „Ю Пи Ем – Киммене Ой“ – втората по големина в Европа компания за производство на хартия, закриха през последните четири години 5 свои предприятия във Финландия. Служителите им в страната намаляха с 28% от 2005 г. насам. Само от началото на тази година те временно са освободили от работа над 6500 от своите общо 22 хиляди служители.

„Дори и да оцелеят тези компании, това може да се окаже краят на финландската дърводобивна и дървообработваща индустрия“, смята Маркку Куисма, преподавател по история в университета на Хелзинки.

Иглолистните гори покриват две трети от територията на Финландия. Страната е с население от 5.3 милиона души и икономика с годишен брутен вътрешен продукт от 235 млрд. долара. Иначе казано, това е държава, равняваща се икономически и демографски на малкия американски щат Минесота.

Цялата статия можете да прочетете в www.dnevnik.bg

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.