Крахът на хартиената индустрия обезлюдява финландския север

1802
Spread the love

Юха Пикарайнен е без работа, откакто през миналата година „Стора Енсо Ой“ затвори предприятието за производство на хартия в Лапландия.
Финландският завод бенай-северното в света подобно предприятие испирането на дейността му е равносилно на нова епоха за местните хора.

„Вмомента е безнадеждно да се търси работа тук. Изгубихме всякакводоверие в големите компании“, разказва 55-годишният инженер отконтролната зала на електроцентралата. През 1979 г. той последвал бащаси и започнал работа в най-голямото в Европа предприятие запроизводство на хартия в Кемияерви.

inline_928_http://www.dnevnik.bg/shimg/zx450y250_690336.jpg

Заводът за хартия в Кемияерви все още работи, но индустрията вЛапландия
е заплашена от крах с тежки демографски и обществени последици заФинландия

Фотограф: Блумбърг

Дърводобивната идървообработващата индустрия на Финландия бе стълб на икономиката натази скандинавска страна. Сега той изглежда рухва под натиска наглобалната рецесия, рязко свила търсенето. Ударът идва след години напоевтиняване на тези суровини и продукти.

Когато икономическата криза започне да отшумява, финландскатателекомуникационна индустрия, предвождана от гиганта за мобилнитехнологии „Нокиа“, вероятно бързо ще се възстанови. Но дърводобивът,изглежда, няма надежда да се съживи. Упадъкът му заплашва перспективитеза икономически растеж, увеличава безработицата и създава пояс отръждясващи заводи в селски райони, където почти няма алтернатива задруг вид работа.

„Когато изчезнат работните места, с тях ще си отидат и хората, коитоискаха да работят. Из цялатастрана имаме призрачни градове и много села, изгубени завинаги„,казва Тимо Тирвайнен, старши икономист в Актиа банк в столицатаХелзинки.

През последните три десетилетия делът на дървообработването идърводобива в икономиката на Финландия е намалял наполовина до 3.8%.Износът се е свил до 15% от целия експорт, при положение че през 70-тегодини делът му достигаше 42%. През януари продукцията намаля с цели35% спрямо същия месец на миналата година. Това е абсолютен рекорд,съобщи на 10 март статистиката на страната.

Намаляващо търсене

Растящото ползване на интернет намалява търсенето на хартия и суровиниза производството й, а именно тези продукти осигуряваха близо две третиот приходите на този сектор, твърдят от Финландския лесотехническиинститут.

Това стана причина за седемте години след декември 2001 г. цената нахартията за печатните медии в Европа да намалее с 19% до 495 евро (639долара) за тон. Глобализацията също взе своето – компании като „МетсоОй“ – най-големият производител на машини за хартия и обработка наинертни материали, изнасят производството си към държави, къдеторазходите за труд и други части от процеса са доста по-ниски.

„Стора Енсо“ и „Ю Пи Ем – Киммене Ой“ – втората по големина в Европакомпания за производство на хартия, закриха през последните четиригодини 5 свои предприятия във Финландия. Служителите им в странатанамаляха с 28% от 2005 г. насам. Само от началото на тази година тевременно са освободили от работа над 6500 от своите общо 22 хилядислужители.

„Дори и да оцелеят тези компании, това може да се окаже краят нафинландската дърводобивна и дървообработваща индустрия“, смята МарккуКуисма, преподавател по история в университета на Хелзинки.

Иглолистните гори покриват две трети от територията на Финландия.Страната е с население от 5.3 милиона души и икономика с годишен брутенвътрешен продукт от 235 млрд. долара. Иначе казано, това е държава,равняваща се икономически и демографски на малкия американски щатМинесота.

Цялата статия можете да прочетете в www.dnevnik.bg

Биографична информация