Лесни стратегически начини да подкарате бизнеса си през новата година

2037
Spread the love

С напредването на Интернет технологиите все повече печатници усещат намаляването на рекламните бюджети за печат.

Сякаш отминаха времената, в които беше достатъчно да имаш техниката, за да идват сами клиентите с поръчки. Днес все повече бюджети се насочват към новите медии, а печатната индустрия търси нови начини, за да си върне старите позиции. Едва преди около пет години българските печатници осъзнаха нуждата да предлагат услугите си на рекламните агенции и крайните клиенти. Вече почти навсякъде има цели отдели с търговци и акаунти, които търсят клиенти. Дали не е дошло времето, в което печатницата трябва да спре да продава тиражи, цветност и грамажи и да се позиционира като маркетинг съветник за своите клиенти? Всички казват „Имаме проблем!“, но малцина знаят как да използват маркетинга в своя полза. Поне тези, за които маркетинг не е понятие за префърцунени рекламисти, чиято работа е да си планират бюджетите и просто да дават поръчки за изпълнение. 

2011 година дойде и за много бизнеси е време да планират или да започнат с изпълнението на плановете, направени в края на 2010 година. Джина Теста, вицепрезидент на направление Графична индустрия в Ксерокс дава няколко съвета как да развиваме бизнеса си с минимална инвестиция. Източник: Digital Printing Hot Spot

Срещнете се с най-важните си клиенти.
Приоритет номер едно е да седнете на една маса с най-добрите си клиенти. Те също са направили своите годишни бюджети и планове за маркетингови комуникации. Как можете да станете техен партньор при осъществяването на бизнес целите им?

Cross Media услуги
Вие предлагате печатни услуги, но как можете да се позиционирате така, че да предлагате не само печат, а пълен набор от услуги? Задайте си въпроса какъв трябва да бъда, за да бъда доставчик на маркетинг услуга?

Необходими ли са инвестиции?
Вашите клиенти могат да имат различни приоритети и изисквания през 2011 година и вие да не сте готови да отговорите на тях. Има ли инвестиции, които трябва да направите? Нов софтуер? Нова технология?

Интересен коментар е оставен след съветите в блога.
„Благодаря на Джина за споделените мисли. Лично аз стигнах до убеждението, че клиентът не търси стратегически партньор, а доверен съветник. Затова маркетолозите трябва да споделят опита си, за да си спечелят това право.

Какво е вашето мнение? Смятате ли, че сами трябва да предлагате решения на клиентите си или все още е достатъчно да имаш технологиите и мощностите, а клиентите знаят какво да поръчат и сами? Споделете във форума.

Ето и още по темата:
Призив към печатниците: Използвайте социалните мрежи за реклама на бизнеса си.
Xeikon Cafe предлага съвети за ритейл маркетинг
Съвети за продажба на дигитален печат на маркетинг и рекламни агенции

Автор: Десислава Тодорова
Източник: Digital Printing Hot Spot

Биографична информация