Метални ефекти от Scodix

1579

Scodix добави ефект на метал към гамата възможности на цифровите си машини за лакиране Sense и също така увеличи формата на най-голямата от тях.

scodix

Процесът е бил разработен от потребител на Scodix и вече е приет формално от фирмата, като един от предлаганите ефекти. Технологията е базирана на използване на прозрачния полимер Scodix PolySense за увеличаване на гланцовия ефект на материала, върху който се нанася. Металният ефект се постига когато се печата върху метализирана хартия или картон.

„Когато нанесете покритие със Scodix върху лист с метално покритие, ефектът изглежда като топъл печат с фолио, дори по-добре“, каза вицепрезидентът на маркетинга на Scodix Ziki Kuly.

Потребителите на Scodix могат да прилагат всички ефекти, предлагани от машините с едно преминаване на листа. Това включва гланц лак, цифрово преге и създаване на различни текстури. Scodix Metallic може да се прилага върху отпечатъка, за да създаде неограничена гама металически цветове. В комбинация с прозрачно мастило той може да създава метален ефект на избрани зони от поръчката.

Scodix препоръчват на потребителите си да печатат върху хартия, ламинирана със сребърен ламинат, за да могат да се възползват от металните ефекти.

„Като ламинират със сребърното фолио, печатниците имат възможност да използват хартии и картони с различни дебелини и размери и да ламинират колкото листове са им нужни, което намалява необходимостта от поддържане на складови наличности.“, каза Kuli.

Източник: printweek.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.