Музей на печата отвори врати в близост до Бостън

1607
Музей на печата отвори врати в близост до Бостън

Музей на печата в близост до Бостън (САЩ) вече има свой постоянен адрес след 38 години съществуване и множество премествания. В него са събрани машини с общо тегло от 52 тона, както и над 6000 книжни издания. Всички те са организирани тематично, показващи важните промени, настъпили в печатния бранш през годините.

Музей на печата

 

Като организация с нестопанска цел, музеят е създаден през 1978 година и иска да покаже драматичните промени в бранша през последните 200 години. На разположение на посетителите са няколко галерии, две библиотеки, помещения за срещи и семинари, както и магазин, от който могат да бъдат закупени различни сувенири.

 

Музей на печата

В помещенията с печатни машини историята започва от годините малко след гражданската война и достига до периода между 1950 и 1980 година, когато се заражда модерния начин за предпечатна подготовка. В допълнение на специалните колекции и малки изложби, музеят разполага със стотици антични отпечатъци, машини за набор на текст и подвързване.

 

Музей на печата

Ветераните в предпечата ще разпознаят барабанния скенер Hell Chromagraph DC 300, разработен през 1965 година и имащ 2500 инсталации, при цена от 1 милион долара всеки. Музеят разполага и с единствената по рода си колекция от 10 машини за фотонабор, както и с библиотека на шрифтовете, съдържаща над 300 000 начертания. Пълната колекция на музея може да разгледате тук

 

Музей на печата

Самият музей работи само веднъж в седмицата – всяка събота от 10 до 16 часа, като се издържа единствено от входни такси, продажби в магазина, членство и дарения. Опитът да бъде намерено постоянно изложбено пространство е било посрещано с думите: „Кой иска да гледа стари машини?”. В действителност дори на новия адрес музеят няма достатъчно пространство, където да покаже всички машини, които е събрал неговият основател Frank Romano.

Източник: museumofprinting.org
Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/