Най-новото устройство на Amazon за четене на електронни книги предизвиква смесени реакции сред индустрията

1522

Компаниите, печатащи книги изразиха смесени реакции за начина, по който новото поколение устройство за четене на електронни книги ще въздейства на книгоиздаването.

Устройството Kindle 2, понякога описвано като iPod за книги може да съдържа до 1500 заглавия и да получава всекидневници. Също така има възможност да произнася текст, която го превръща в съперник на аудио книгите. Моделът в момента се предлага само в САЩ, очаква се да се продава във Великобритания по-късно тази година.

Продажбите на оригиналният Kindle надхвърлиха 500 000 броя, когато се появиха на пазара миналата година – с 32% повече от продажбите на iPod на Apple за първата година от появяването му.

Mike Taylor, изпълнителен директор на CPI, каза :”Читателите на електронни книги със сигурност ще намерят мястото си на пазара и имат обещаващо бъдеще, но аз не смятам, че някой в печатната индустрия наистина смята, че това ще има реално отражение върху продажбите на книги.”

“Първоначалната цена на устройството е висока, а има и цена за свалянето на всяка книга. Това ще бъде трудно за обясняване на потребителя. Също така не мога да си представя как хората оставят тези неща върху плажната хавлия, а и заглавията не могат да бъдат давани на заем на приятели както физическите копия на книгите”, добави Taylor.

Kevin Sarney, управителен директор на Butler, Tanner & Dennis (BT&D), беше по-малко скептичен. Той претендира, че новото поколение ще започне да гледа на устройствата за четене на електронни книги като на ежедневни пособия.
Той добави: „Книгите трябва да са готови за своя iPod момент и ние трябва да сме готови да използваме тази технология и да следим развитието й. Това може да означава да издаваме повече заглавия, подходящи за тези устройства и неизбежно това може да означава, че продажбите на книги ще намалеят.”

Източник: printweek.com

Интернет портал за печатни технологии.