Ново изследване показва как връзката между печата и електронните издания влияе на печалбите

955
Ново изследване показва как връзката между печата и електронните издания влияе на печалбите

За да гарантират, че увеличаването на популярността на електронните книги (в момента над 20% от продажбите на книги) не отнемат от успеха на печатните версии, много издатели забавят публикуването в цифров формат с няколко седмици след издаването на физическата книга.

Изследване книги

 

Въпреки това, ново изследване на INFORMS journal Management Science открива, че забавянето на електронната версия не води до увеличаване на продажбите на печатното издание. За сметка на това, то може да намали продажбите на електронната книга с почти 50% след като излезе на пазара.

„Издателите се сблъскват с предизвикателството да продават книги както в печатен, така и в цифров формат,“ казва авторът на изследването, Hailiang Chen от City University от Хонк Конг. „От една страна, доставчиците на платформи за електронни книги като Amazon твърдят, че те не вредят на продажбите на печатни издания. От друга страна, издателите се тревожат, защото електронните книги предлагат същото съдържание като печатните, но по-ниската цена означава, че отнемат дял от продажбите на отпечатаните книги.”

Изследването, озаглавено, „Въздействието на дистрибуцията на електронни книги върху продажбата на печат: Анализ на естествен експеримент,“ е проведено от Chen, както и от Yu Jeffrey Hu от Технологичния институт на Джорджия и Michael Smith от институтът Карнеги Мелън. През 20 седмично изследване през 210, изследователите са оцени 182 художествени и нехудожествени книги, 83 от които имат цифрова (Kindle и Amazon) версия, публикувана по едно и също време. 99 от книгите имат печатна версия, публикувана преди цифровата, последвана от дигитална, за Kindle и Amazon между една и осем седмици по-късно.

Сред книгите, чиято версия за Kindle е забавена има 48.2% по-малко прояви за Kindle в сравнение с книгите, при които и двете версии са издадени едновременно. В Amazon, където клиентите обикновено купуват както печатни, така и дигитални версии на книгите, изследователите не отчитат ръст на продажбите на печатните издания в резултата на отлагането.

Източник: papers.ssrn.com
Текста написа: Матртин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.