Нов етикет на Johnny Walker ще комуникира с потребителите

2383
Нов етикет на Johnny Walker ще комуникира с потребителите

Компанията Diageo, собственик на марката Johnny Walker, в съдействие с норвежката агенция Thinfilm разработи прототип на етикет, който комуникира със смартфоните на своите потребителите.

NFC (Near Field Communication)

 

Става въпрос за новия отпечатан син етикет, който няма сензори или батерии, но въпреки това предлага едно ново и по-различно преживяване.

Етикетът може да даде информация дали бутилката е била отваряна, но също така може да предоставя информация за промоции или различни рецепти за коктейли. От Thinfilm са използвали своята OpenSense технология, която се основава на NFC (Near Field Communication) възможностите на модерните смартфони. По този начин могат да се изпращат сигнали на разстояние до 10 сантиметра. Технологията позволява на Diageo да проследява движението на всяка бутилка във всеки един момент от време. Дори фабричните печати да бъдат разрушени, този етикет предоставя допълнителна възможност за защита и удостоверяване на автентичността на продукта.

Отпечатаните по този начин етикети все по-често намират приложение и имат потенциал да заменят или най-малкото да се конкурират с добре познатите QR кодове, поставяни върху печатните материали. Наскоро агенцията Tomoco показа как NFC може ефективно да се приложи в печатната реклама.

Докато етикетът на Johnny Walker все още е в процес на разработка, от Thinfilm имат набор от решения за умни опаковки. Компанията работи с дистрибутори на храни и помага за проследяване на доставките. Етикетите могат да се програмират така, че да разпознават дали храната е подложена на много висока или много ниска температура и да сигнализират търговците за това.

 

NFC (Near Field Communication)

Също така се разработват и печатни етикети с памет, която може да бъде презаписвана. Наскоро Xerox патентова подобна технология за производство, с която планира да бъдат произвеждани около милиард подобни етикета. Последните биха били подходящи за компании, произвеждащи луксозни стоки или фармацевтични продукти.

Източник: blog.drupa.com
Текста написа: Антон Даскалов

Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/