Нов ISO стандарт за изчисляване на въглеродния отпечатък на печата

2674

Проектът Verdigris обяви публикуването на ISO 16759, стандарт, който очертава рамките за измерване и обявяване на въглеродния отпечатък на печатната продукция.

Iso стандарт въглероден отпечатъкСтандартът не е калкулатор за въглеродни емисии, а спецификация, на която трябва да отговарят методите за изчисляване на емисиите на печатните продукти. ISO 16759 е първи по рода си стандарт – специфичен за определена индустрия метод за прилагане на общи системи за изчисляване на въглеродния отпечатък като PAS 2050 и TS 14067.

ISO 16759 осигурява обща основа за разработване на калкулатори за въглеродни емисии за всички сектори на графичната индустрия – от опаковки до книги, сметки и вестници. Потребителите на печатни услуги могат да използват стандарта, за да са сигурни, че начините за изчисление на емисиите от печатните продукти са пресметнати на базата на обща методика.

Това намалява променливите, които биха могли да доведат до подвеждащи резултати. ISO 16759 е и основен инструмент за сравняване на емисиите, отделяни на различни пазари, от различни компании и с различни методи за печат.

Източник: cmykdigest.com
Текста написа: Мартин Новев

Можете повече да прочетете за Стандартите в полиграфията – Първа част. Самите стандарти могат да бъдат закупени от онлайн магазин тук, където се предлагат на няколко различни езици

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.