Огромното разминаване във възприятията за хартията

421
Огромното разминаване във възприятията за хартията
Spread the love

Изследване на Two Sides разкрива огромно разминаване между реалния ефект на хартията върху околната среда и представите на хората.

 

От всички материали по света, хартията вероятно е този, който най-често е разбиран погрешно. Никой не се съмнява във вредата върху природата от изгарянето на изкопаеми горива и изхвърляне на пластмаса за еднократна употреба. Хартията и ефектите ѝ върху климата, обаче, все още предизвикват объркване.

Two Sides са поръчали мащабно изследване в Европа, което да оцени възприятията на хората за хартията и разликите между фактите и възприятията, които често са големи. Това изследване разкрива не само серия погрешни представи за хартията, но и подчертава устойчивата роля на хартията и печата в свят, доминиран от цифровите медии.

Възприятия срещу факти
Хората по целия свят несъмнено са загрижени за околната среда. Необичайните климатични явления, глобалното повишаване на температурите и щетите, нанесени на природата карат хотата и компаниите да преосмислят ролята си в опазването на околната среда.

60% от потребителите вярват, че европейските гори намаляват, докато всъщност те са нараснали с 44 000km2 в последните 10 години. ”

Когато става дума за хартия, обаче, има значително разминаване между допусканията и фактите. Едно от ключовите открития на изследването е, че 60% от потребителите вярват, че европейските гори намаляват, а в действителност площта им се е увеличила с 44 000km2 в последното десетилетие. Едва 10% от интервюираните французи, италианци, австрийци, британци, скандинавци и германци вярват, че горите в Европа всъщност се увеличават. Това демонстрира скептицизма на хората по отношение на хартиената индустрия.

Високо ниво на рециклиране
Разбира се, основната причина хартията да е добър избор от гледна точка на околната среда, комуникацията и опаковките е способността ѝ да бъде рециклирана няколко пъти и европейците възприемат хартията като основния материал с най-високо ниво на рециклиране. Едва една пета от анкетираните обаче, смятат, че нивото на рециклиране на хартията в Европа надхвърля 60%. Реалната стойност е 72%, близо до практическия максимум от 78%.

Въпрос на избор
Разминаването между представа и реалност не е ограничена само до хората. Умишлено или не, компаниите и марките изглежда преценяват погрешно предпочитанието на потребителите към цифровите комуникации. Много бизнеси се опитват да „преминат към цифрови“ решения, а значителна част от хората оказват съпротива, особено, ако от тях се изисква да плащат за хартиени извлечения.

Като цяло 78% от европейските потребители вярват, че имат право на избор за начина, по който да получават комуникацията си от финансови организации и компании за битови услуги. 62% са убедени, че хартиените фактури не трябва да се плаща допълнително за хартиени сметки извлечения.

Хората предпочитат печат
Мнението по отношение на хартията определено е положително, в отговор на въпроса в какъв вид предпочитат да четат хората. Изправени пред избора да четат книги, списания и вестници в отпечатан или дигитален вид , печатът е убедителен победител с 69%, които смятат, че отпечатаните книги са по-приятни за четене. 54% предпочитат отпечатани вестници.

Можете да свалите пълния доклад на Two Sides тук.

Източник: twosides.info
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.