Опит за кражба на библията на Йоханес Гутенберг

900
Опит за кражба на библията на Йоханес Гутенберг

Руски офицери заловени и осъдени след като откраднали Библия на Йоханес Гутенберг и се опитали да продадат произведението за 1.5 милион долара.

Сергей Ведишчев, полковник от руското КГБ, с помощта на двама други агенти, откраднал Библията на Йоханес Гутенбер от 15-ти век, издание в два тома, от сейф в Московския Университет и се опитал да я продаде за 1.15 милиона долара (40 милиона рубли).

Реалната стойност на библията е около 20.4 милиона долара (15 милиона евро), според източници на Ройтерс.

Ведишчев, който по това време бил отговорен за сигурността на библията в университета, е получил присъда от 3 и ½ години в наказателна колония, съучастниците му са получили по-леки присъди. Присъдите на офицерите са намалени от съда в Москва, тъй като това е първото провинение на всеки един от тях, съобщи Ройтерс.

Офицерите нанесли сериозни щети на библията, след като изразяли страница от нея, която да използват като доказателство за автентичността пред купувачи.
„Тези хора не са познавачи на изкуството.“ – твърди Ирина Жирнова, говорител на московския съд пред Ройтерс. – „Просто един от тях е получил достъп до тази ценна книга и са измислили начин как да изкарат пари от нея.“

Руският всекидневник Комерсант съобщава, че изданието е било донесено в Русия от съветски войници, които са го взели от Лайпциг, Германия след края на Втората Световна Война.

Източник: www.piworld.com

Интернет портал за печатни технологии.