Основателят на Scitex и EFI Efraim (Efi) Arazi почина на 76 години

1503

Пионерът в цифровия предпечат и печат Efi Arazi, основател на компаниите Scitex и Electronics for Imaging (EFI) и баща на израелската високотехнологична индустрия почина на 76 години.

Arazi, чиято първа компания за печатни технологии Scitex направи фурор на Drupa през 1982, беше едновременно гениален по отношение на технологиите, харизматичен и успешен предприемач. Scitex, която е първата високотехнологична компания в Израел е отговорна за създаването и много от иновациите в цифровите решения за предпечат през 80-те на миналия век. Началото на всичко беше представянето на системата Response на изложението GEC в Милано през 1979.

Arazi напусна Scitex през 1988 и през следващата година основа EFI. EFI представи първият сървър за обработка на цветни изображения, EFI Fiery през 1991 и през 1994 компанията беше включена в класацията на Fortune с най-бързо развиващите се компании в САЩ (само две години след излизането на акциите ѝ на борсата).

EFI навлезе в широкоформатния сектор през 1996 с Fiery XJ-W и представи първото си решение за управление на работен процес, Oneflow, през 2002. В последните години Arazi беше шеф на управителния съвет на израелската фирма SeeRun, която разработи нова технология за следене и управление на бизнес процеса.

Efraim Arazi

Източник: printweek.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.