Отзвук от FESPA Digital 2012

1989

По време на изложбата в Барселона са участвали далеч не всички известни фирми, но като цяло посетители и изложители са останали доволни.

Акцентите:

  • Компанията HP за първи път публично е демонстрирала новите си модели широкоформатни принтери HP Designjet L26500 и L28500, печатащи с новите латексни мастила HP 792 LatexDesignjet.
  • Компанията Epson е представила своя нов екосолвентен широкоформатен принтер Epson SureColor SC-S30600. Този принтер използва новите мастила Epson UltraChrome GS2. Характерно за машината е, че заради мастилата не изисква поставяне на допълнителна вентилация и може да се използва даже и в офис.
  • За първи път е била демонстрирана и Anapurna 2540 FB – широкоформатен плоскопечатен принтер с 7-цветен печат (включително и бял) на компанията Agfa Graphics.
  • На един от най-големите щандове на изложбата е бил демонстриран и FUJIFILM Inca OnSet 40. Този широкоформатен високоскоростен принтер е способен да произвежда в час 94 листа с формат 3.14 x 1.6 м. Не случайно в края на изложбата са обявили продажбата на два такива принтера.
  • Показано е било и довършително оборудване – плотери на фирмите на Esko и Zund. Както по-рано отбелязахме Zund представи своя нов режещ плотер Zund S3.

Като обобщение на резултатите от FESPA 2012 година в Барселона може да се отбележи мнението на Нейл Фелтън (Neil Felton), директор на FESPA – „Основната мисия на изложбата е да помогне на отрасъла в пълна степен да се използват експертните знания за по нататъшно развитие на цифровия печат.“
Съдейки по положителните отзиви за изложбата това вече се е случило и тепърва ще дава своите резултати.

По материали на www.fespa.com
Написа инж. Васил Станев

Васил Станев

Име: инж. Васил Станев

Професионален опит: Инженер- технолог полиграфическо производство, т.е. полиграфист от старата школа, завършил полиграфия в СССР, Украински полиграфически институт 1983 година. Създал е основните учебни програми по полиграфия в средното образование. Съавтор на Държавния образователен стандарт по полиграфия в средното образование. Инж. Васил Станев преподава дълги години в Добрич, където и изучава два випуска по полиграфия

Настоящи занимания: Преподавател в Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография в София. Той допринесе най-много за онлайн речника в Printguide.info, който обогати с над 400 думи. Инж. Станев е наш автор и консултант по всички въпроси, свързани с офсетовия печат и довършителната обработка.

В свободното си време: Превежда руска поезия и сърфира в социалните мрежи.