Открит урок по случай 3 март се проведе в НПГПФ

6495
Открит урок по случай 3 март се проведе в НПГПФ

Учениците показаха нагледно как изучават история с помощта на всички аудио-визуални инструменти.

На 1 март в Националната професионана гимназия по полиграфия и фотография се проведе открит урок на тема „Знания по история и умения по професионално образование – Руско-турската война и освобождението на България“.

 

Целта беше учениците от 11 клас да покажат как прилагат уменията си от професионалното образование в часовете по история като създадат информационен продукт – от съдържанието до неговата реализация.

 

 

Проектът е направен под ръководството на учителя по история Кирил Славчев, а участие са взели ученици от 11 клас от 4 специалности – графичен дизайн, полиграфия, фотография и библиотекознание. 

 

Учениците бяха събрали факти от историята за освобождението на България – отразяването на войната в живописта, фотографията и българското кино. Сами бяха заснели паметниците, които почитат паметта на загиналите във войната и бяха отпечатали в печатната база на гимназията дипляна със снимки и исторически факти.

 

По този начин учениците учат как се създава информационен продукт – как се търси достоверна информация, как се спазват авторски права за снимки и текстове, как се оформят като дизайн и предпечат и накрая се отпечатват като краен рекламен или информационен продукт. А най-големия ефект, който са постигнали учениците, както самите те споделиха – историята е не просто сухи факти, а проект, в който можеш да се включиш, прилагайки знанията и уменията си, за да ги съживиш.

 

Сред гостите бяха бившият министър на образованието Веселин Методиев, учители и представител на издателство „Просвета“.

 

 

След урока гостите разгледаха гимназията и условията, в които учениците усвояват професионалните знания и умения.
 

 

Под ръководството на директора инж. Цветанка Апостолова гимназията e учебна база, оборудвана с най-модерна техника.

Учениците разполагат с модерно фотографско оборудване, дронове, компютри, интерактивни дъски и софтуер за графичен дизайн и анимация. В печатната база има техника за офсетов и дигитален печат и довършителни обработки. Цялата сграда е обновена, санирана и ремонтирана и отговаря на всички стандарти за модерно учебно заведение. 

 

 

Автор: Деси Тодорова

   

Деси Тодорова

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.