Отпечатайте свой собствен диагностичен тест с мастиленоструйна технология

1352
Отпечатайте свой собствен диагностичен тест с мастиленоструйна технология
Spread the love

Пациентите и медицинските специалисти ще могат да „печатат“ незабавно диагностични тестове у дома или в кабинетите и клиниките, благодарение на новата технология от Cambridge Consultants.

диагностичен тест с мастиленоструйна технология

 

Иноваторите са създали начин за използване на техниките на мастиленоструйния печат за създаването на диагностичня тест-лента от един лист хартия. Пробивът проправя пътя за сложни евтини тестове, които могат да бъдат адаптирани, с натискането на един бутон и отпечатани в количества, вариращи от един до милиони.

Концепцията XylemDx отваря вратата за мигновено персонализирано тестване в лекарския кабинет или аптеката за признаци, вариращи от най-новия щам на грипния вирус до специфични биомаркери за генетични заболявания на сърцето. В развиващите се страни, може да изиграе решаваща роля в мониторинга пандемии, предоставяйки лесен и евтин начин за тестване на голям брой хора, например, по време на избухване на Ебола.

XylemDx превръща листа хартия в един от най-различните диагностични тестове, всеки от които може да бъде отпечатан на едно и също устройство. Всеки лист хартия може да бъде конфигуриран с направен по поръчка набор от тестови модули – например, електронни, топлинни, флуидни, оптични или биологични реактивни модули – преди да бъде сгънат на хармоника. За производителите на диагностични тестове, това отваря възможността за прототипиране и разработки на ниска цена, както и универсална методика за производство.

Тестовите модули се отпечатват върху хартията с помощта на мастиленоструйни печатни техники, които използват восък, за да се положат флуидни пътища, електронно мастило, съдържащо сребърни наночастици, за да се позволи електрическо свързване и така нататък. Cambridge Consultants има дългогодишен опит в тази област и работи съвместно със специалисти в мастиленоструйния печат, като Domino и Xaar.

Хартиените тестове могат да бъдат конфигурирани за различни проби, като кръв, урина и слюнка, и могат да бъдат разчитани от сложни диагностични инструменти до смартфони или обикновени USB устройства. Наборът от модули прави лесно персонализирането на теста за даден пациент или за специфичен щам на болестта. След одобрение от регулаторните органи, цифровата техника за изработка ще даде гъвкавостта за печат на тестове във всякакви количества.
Джон Причард, ръководител диагностика в Cambridge Consultants, заяви: „Диагностичните тестове са в основата на важни решения в здравеопазването, така че е много важно те да са много бързи, точни, гъвкави и рентабилни. Ранната диагностика и по-доброто наблюдение на състоянието намалява скъпите усложнения, хората не влизат в болница и подобрява качеството на живот. Cambridge Consultants има богата история в мастиленоструйния печат и сега пренесохме своите експертни знания в света на диагностиката. В комбинация с нашите широки научни и инженерни знания – включително дългогодишния ни опит с евтина оптика с висока производителност, каквато много от тези тестове изискват – доведе до радикално нов начин за осигуряване на диагностика при поискване.“

Източник: www.businessweekly.co.uk
Текста написа: Мария Шабанска

Име: Мария Шабанска

Професионален опит: Завършила специалност “Педагогика” в СУ “Св. Кл. Охридски”, но никога не е работила по специалността. Съдбата я среща с артистични натури и над 10 години работи във фирма за реклама и дизайн. След отделянето от фирмата, с колеги започва самостоятелна дейност, между които и предпечатната подготовка на списание “Опаковки и Печат”.

Настоящи занимания: През последните 5 години работи като редактор на списание “Опаковки и Печат”, за което подбира и превежда научно-технически публикации и материали. Занимава се и с подновяването на информацията на сайта на списанието.

В свободното си време: Ако няма възможност да е сред природата, предпочита хубавата книга.