Пазарът за етикети 2015 според AWA

2022
Пазарът за етикети 2015 според AWA

Установените и по-зрели технологии за етикети изпитват нарастваща конкуренция от алтернативните форми за декорация и печат на опаковки, като например гъвкавите опаковки във всичките им форми, както и директен печат на опаковките, независимо дали това са картонени кутии, бутилки или кенове.

пазар на етикети

 

Това се потвърждава от актуализираните данни за световния пазар за етикети и декорации през 2015 на AWA (Alexander Watson Associates).

В пазар, в който самата опаковка търпи значителни промени, AWA съобщава, че използването на термосвиваеми ръкавни етикети продължава да расте с най-бърз темп – 5,3% през миналата година, най-вече в Южна Америка, Китай и Индия, въпреки че растежът се стабилизира и в развитите пазари в Северна Америка и Европа.

Чувствителните на натиск етикети също продължават да представляват значителен двигател на растежа, въпреки силната конкуренция от ръкавните етикети и показват увеличение на обема в световен мащаб от 4,1%. Самозалепващите етикети растат с по-скромните 2,8%, възползвайки се от приложения за етикетиране на напитки в развиващите се икономики. Трите термоформоващи технологии за етикетиране – IML-ЕВ, IML-IM и IML-TF – показват икономически растеж от малко над 3% на световния пазар.

Източник: narrowwebtech.com
Текста написа: Мария Шабанска

Мария Шабанска

Име: Мария Шабанска

Професионален опит: Завършила специалност “Педагогика” в СУ “Св. Кл. Охридски”, но никога не е работила по специалността. Съдбата я среща с артистични натури и над 10 години работи във фирма за реклама и дизайн. След отделянето от фирмата, с колеги започва самостоятелна дейност, между които и предпечатната подготовка на списание “Опаковки и Печат”.

Настоящи занимания: През последните 5 години работи като редактор на списание “Опаковки и Печат”, за което подбира и превежда научно-технически публикации и материали. Занимава се и с подновяването на информацията на сайта на списанието.

В свободното си време: Ако няма възможност да е сред природата, предпочита хубавата книга.