Печатарската индустрия изпревари туризма

1763

Печатарската индустрия в България се развива с по-бързи темпове от туризма, промишлеността и селското стопанство. Това сочат резултатите от изследване за периода 2005-2007 година, направено от Организацията за интелектуална собственост и УНСС.

Данните бяха обявени на пресконференция преди откриването на ПРИНТКОМ 2008 в Международен панаир Пловдив.

207 фирми (78 български и 129 чуждестранни) от 27 държави участват в 10-ото издание на Международната изложба за печатна комуникация. Тя обединява върхови постижения на информационните технологии, заяви заместник-министърът на образованието Кирчо Атанасов, който откри ПРИНТКОМ 2008. Изложителите представят най-модерни технологии, техника, стоки и услуги от областта на полиграфската и издателска дейност, рекламата, опаковките.

Съвременните системи за дигитален печат, показани от водещи компании, позволяват полиграфическите продукти да се произвеждат бързо в бутикови серии и да се персонализират, поясни Румен Трифонов, главен секретар на Съюза на печатарската индустрия в България, който е съорганизатор на проявата. Според него на ПРИНТКОМ 2008 се вижда впечатляващото развитие на този сектор от икономиката.

Доказателство е нарасналият с 300% внос на машини през 2007 г. спрямо 2006 г., посочи Трифонов. При хартиите и картоните увеличението е с повече от 150%. В сравнение с 2005 г. вносът на техника и консумативи през миналата година е бил 7-8 пъти по-голям, добави Трифонов.
Със своя облик и модерни експонати ПРИНТОМ 2008 е продължение на най-голямото световно изложение за полиграфия – ДРУПА, която се проведе в Дюселдорф, посочи Венцислав Алексиев, заместник-председател на Съюза на печатарската индустрия в България.

Тази промишленост се базира на най-върховите технологии, както личи и от световните новости, които може да се видят на ПРИНТКОМ за първи път у нас, отбеляза Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив. Сред тях са екологични арт-хартии, произведени от възобновявани гори, по технология, щадяща околната среда, най-авангардният инк-джет принтер, баркод принтери, машини с цифрово управление, технология за репродукции на картини върху платна от памук и коприна.

Десетото издание на изложбата се превърна в територия за демонстриране на цялостни решения за проектиране и изработване на полиграфически изделия. Така тя създава нови възможности както за фирмите от бранша, така и за онези, които използват техните продукти и услуги. ПРИНТКОМ 2008 ще продължи до 29 юни в палата 11 на панаирния комплекс.

В първите минути на изложението бяха обявени победителите в Националния конкурс за Печатар и Търговец на годината. В първата категория победител е Марин Несторов от „Ротопрес”, а във втората – Стефан Вълев от „Ман Роланд-България”. Те получиха пластики, представляващи миниатюрно копие на печатарската преса на Гутенберг.
Голямата награда от конкурса за фирмен календар отиде при „Хайделберг-България”. В своя календар компанията показва различните нации, които използват нейните машини.

Васил Танев и Валери Христов спечелиха първите награди в годишния преглед – конкурс „Фотоакадемика”, съответно в разделите за артистична и за репортажна фотография. В категорията за младежи под 18-годишна възраст призьорите са Ева Вълчева и Цветомир Димов, а при студентите победител е Димитър Ламбов. Статуетката на Фотографска академия 2008 за изключителен принос в развитието на фотографията в България се присъжда на Юрий Трейман, а юбилеен плакет получава Недко Недев. 221 творби от 93 майстори на обектива, които стигнаха до последния кръг, може да се видят в палата 10, където са експонирани и произведения от конкурсите за фирмен календар и панаирен плакат.

Източник: fair.bg

Интернет портал за печатни технологии.