Печатната индустрия порица Google за участието им в кампанията за спиране на употребата на хартия

1316

Групата за защита на печатната индустрия Two Sides и Асоциацията на печатната индустрия в Америка (PIA) оказват натиск върху Google след като интернет гиганта се включи в кампанията Go Paperless 2013.

Президентът и изпълнителен директор на PIA Michael Makin е изпратил отворено писмо до изпълнителния директор на Google Larry Page и председателя на борда на директорите Eric Schmidt. В него пише „Всички трябва да дадем приноса си за опазването на околната среда, но да се увличаме по една част на комуникационният спектър за сметка на друга не е правилният начин да постигнем целта . Как ще се почувства вашата компания, ако почти един милион пряко заети в печатната индустрия окуражат семействата и приятелите си да не използват Google през 2013? Това е нещо, което трябва да обмислите, като вземете предвид, че 67% от търсенията в интернет всъщност са мотивирани от офлайн послания.“

Директорът на Two Sides за Великобритания Martyn Eustace и Phil Riebel, президент на Two Side за САЩ, също са изпратили писмо до Schmidt, в което отбелязват: „Въпреки, че продуктите и услугите, предлагани от Google заслужават уважение, тази нова инициатива очевидно е пореден пример за себична организация, която използва маркетингова кампания, фокусирана върху опазването на околната среда, за да наложи услугите си, като същевременни игнорира собственото си въздействие върху околната среда.“

В писмото на Two Sides и прессъобщението им продължават с описание на отрицателното въздействие върху околната среда на дейността на Google. Сред изнесените факти са, че гигантът използва 2,3 милиарда киловатчаса електроенергия годишно. Това количество е достатъчно, за да захрани 207 000 американски домакинства за или 41 сгради с размерите на Емпайър Стейт Билдинг за 12 месеца.

Въпреки, че писмата са адресирани до Google, той е само един от членовете на Коалицията без хартия, която се състои от компании като Xero, Manilla, Expensify и Fujitsu ScanSnap и спонсори като доставчика на софтуер за имейл маркетинг Constant Contact. Всеки от участниците е решил да не печата на хартия никаква част от документацията си – от сметки до доклади.

„Имам чувството, че посланието на кампанията е насочено предимно към малките офиси и домовете и цели те да спрат да отпечатват имейлите си.“, каза Makin в интервю пред PrintWeek. „Но когато погледнете списъка с участниците в инициативата, тя е конспиративно начинание на играчи, които имат интерес в офисите без хартия, не защото това е добре за околната среда, а защото е добре за бизнеса им.

Makin призна, че печатната индустрия и производителите на хартия водят трудна битка, защото хората не се замислят за въздействието върху околната среда на електронните устройства, които използват.

Източник: printweek.com
Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.