Показаха изходния код на Photoshop 1.0.1

2673

Изходният код на Photoshop 1.0.1 вече ще може да бъде видян от всеки.

Сорс кодът е показан в музея на компютърната история, с разрешението на Adobe, като достъпът до него е свободен за некомерсиално използване. Архивът съдържа 179 файла и е дълъг около 128 000 реда, почти без коментари. Около 75% от написаното е на езика за програмиране Pascal, а останалите 15% на асемблер за Motorola 68000.

adobe

Когато през 1987г. студентът Томас Нол написал програмата Display служеща му за редактиране на цифрови изображения на Macintosh, той дори не можел да си представи, че някога ще я продава. Томас създал програмата за собствени нужди. Въпреки това през 1988г. той и брат му решили да изкарат малко пари, преименували програмата на Photoshop и я пуснали в продажба, 200 копия от версията Photoshop 0.87 били пласирани с Barneyscan XP.

adobe

Перспективната програма не останала незабелязана от сътрудниците Adobe. Така от компанията решили да се договорят с братята за лицензирането и правата за разпространение на версията Photoshop 1.0.1, която била създадена през 1989г. и влязла в продажба през 1990г.

Първата версия на Photoshop, Томас Нол написал сам, по-късно му били назначени помощници и версията 2.0 била съвместен проект. Братът на Томас, Джон пък написал много плъгини.

Източник: habrahabr.ru, prodtp.ru
Преведе: Радина Дойнова

Интернет портал за печатни технологии.