Полимер-хамелеон

3544

Нов синтетичен материал имитира структурата на опала. Tехнологията за изработка на материала е създадена от учените от Кембриджския университет.

Полимер-хамелеон

Според изследователите, материалът може да се използва основно като матиран полимерен филм в текстилното производство и по този начин да се заменят токсичните оцветители.

По-интересна е възможността му да бъде приложен и качеството си на защита от фалшификация на ценни книжа вместо холограми. Новият материал – хамелеон е значително по-евтин от досега  използваните холограми. При това, с разработеният полимерен опал може да се създават значително по-ярки цветове от традиционните холограми. 

Хамелеон полимерът може да мени цвета си, даже при прилагане на сила – при сгъване и разтегляне.
В момента изследователите търсят партньор за пазарно приложение на новата технология.

При благородния опал може няколко цвята да се наблюдават едновременно, вследствие на интерференция и дифракция на светлината, преминаваща през микроструктурата на опала (дифракция на Браг).

По материали на Upakovano.ru
Написа инж. Васил Станев

Име: инж. Васил Станев

Професионален опит: Инженер- технолог полиграфическо производство, т.е. полиграфист от старата школа, завършил полиграфия в СССР, Украински полиграфически институт 1983 година. Създал е основните учебни програми по полиграфия в средното образование. Съавтор на Държавния образователен стандарт по полиграфия в средното образование. Инж. Васил Станев преподава дълги години в Добрич, където и изучава два випуска по полиграфия

Настоящи занимания: Преподавател в Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография в София. Той допринесе най-много за онлайн речника в Printguide.info, който обогати с над 400 думи. Инж. Станев е наш автор и консултант по всички въпроси, свързани с офсетовия печат и довършителната обработка.

В свободното си време: Превежда руска поезия и сърфира в социалните мрежи.