Посещение от духа на печата на бъдещето

1735

Шеговито-закачлива прогноза за бъдещето на печата и други неща от Франк Романо.

Франк РоманоПредвещаването на бъдещето е лесно; да предвидиш какво ще се случи другия месец е почти невъзможно. Предвиждането е особено трудно в печатната индустрия, защото ние адаптираме технологии от други дисциплини. Лазерът не беше изобретен за печат, но значително промени печата. Компютърът със сигурност промени печата, но не беше разработен специално за това приложение.

Футуристите и вещателите дори пропуснаха интернет. Никой никога не го предвиди и все пак той промени света.

В резултата на това, ви предлагам списък с безстрашни прогнози, които прозрях след похапване на кофти бурито и посещение от духа на печата на бъдещето, който удивително приличаше на доктор Джо:

1. Биоразградими електронни устройства. Старите мобилни телефони и компютри ще гният на традиционните сметища. Елементите им ще идват от земята и ще се връщат в нея.

2. 3D печат в големи мащаби. Вместо играчки и части за прототипи, 3D печатът ще може да „печата“ мебели и дори малки къщи. Ще стане странно, когато 3D принтери правят други 3D принтери.

3. Хартия. Някъде в бъдещето ще открием, че хартията е чудодеен продукт, който е отличен за нуждите на комуникацията и може да се рециклира, за да получите пак хартия.

4. Сгъваеми екрани. Извади го от джоба си и веднага се свържи с интернет.

5. Печат без пластини. Мислете за носители на изображението за многократна употреба, като Dicoweb, който наистина работи.

6. Печат без печатни машини. Използвайте въображението си.

7. CIP10. Стандарт, който всички ще възприемат без номера и опити за патентоване.

8. QuarkXPress ще възвърне популярността си в огромна степен, докато Adobe ни принуждават да използваме облачни услуги (в които дори не могат да защитят номерата на кредитните ни карти).

9. Три производителя на офсетови печатни машини накрая ще се слеят.

10. Три производителя на цифрови печатни машини накрая ще се слеят.

11. Три компании за довършителна техника накрая ще се слеят.

12. Трите компании, които ще възникнат в резултат ще се слеят… и ще бъдат купени от Wal-Mart.

13. Търговските ни асоциации накрая ще се обединят и ще представят седемте печатници, останали да членуват в тях.

14. Мастиленоструйните технологии ще продължат да предлагат повече възможности от тези, с които можем да се справим.

15. Токсични отпадъци ще заместят мастилото за инкджет технологията, за да създадат ново оръжие – смъртоносната паметка.

16. Мастиленоструйното татуиране ще бъде нова бизнес възможност. Татуировките с фотографско качество ще стана широко разпространени.

 17. Benny Landa ще изобрети частици за печат, толкова малки, че дори националната агенция по сигурността на САЩ няма да може да ги види.

18. Бързите печатници ще използват пътуване във времето, за да изпълняват поръчки за вчера. Клиентите ще се оплакват, че това не е достатъчно бързо.

19. Целият печат ще се прави от роботи. Накрая те ще си извоюват почивки за смазване.

20. 3D принтерите ще се правят от роботи и роботите ще се правят от 3D принтери.

21. Дрони на Amazon ще доставят продукти до вратата ви. Други дрони, дегизирани като балони за парада за Деня на благодарността ще ги отстрелват.

22. Apple ще представи ii – продукт, който не прави абсолютно нищо, но трябва да го имате.

 23. Mircosoft ще представи конкурентен продукт, незабавно и ще твърди, че той може да не прави нищо по-добре от този на Apple.

24. Pantone ще патентова спектъра на видимата светлина.

25. Google ще патентова невидимата част от спектъра.

26. Цвета на годината ще е бялото.

27. Мъж, наречен Roy G. Biv ще спаси света.

28. Всички останали търговски изложения ще се слеят и ще се казват ТО (IT). „Къде отиваш?“ „Отивам на ТО.“

29. Китайският печат ще стане твърде скъп и нуждите на азиатският пазар ще бъда т задоволени от девет печатници от Охайо.

30. Накрая, печатът все още ще е с нас за в бъдеще и всички, които казаха, че печатът ще умре, ще са умрели.

Източник: whattheythink.com
Автор: Франк Романо
Превод: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.