Предшественик на системата Pantone от 1692

1582
Предшественик на системата Pantone от 1692

271 години преди въвеждането на Pantone, художник, известен като „A. Boogert“ създава книга с 800 страници, в която систематизира хиляди цветове

Traité des couleurs servant à la peinture à l’eau

 

През 1692 художник, известен като „A. Boogert“, е написал книга на холандски, в част от която става дума за смесването на акварелни бои. Книгата започва не само с раздел за използването на цветовете в живописта, но и продължава с инструкции за създаване на специфични нюанси и променяне на тона чрез добавяне на една, две или три части вода. Звучи просто, но крайният продукт е изключително комплексен и изчерпателен.

 

Traité des couleurs servant à la peinture à l’eau

В почти 800 страници, изцяло написани и нарисувани на ръка, книгата, озаглавена Traité des couleurs servant à la peinture à l’eau, вероятно е най-пълното ръководство за цветовете на времето си. Според специалистът по история на средновековните книги Erik Kwakkel, който е превел част от въведението, книгата е замислена като образователно ръководство. Иронията е, че е имало само един екземпляр, който не е било възможно да стигне до много хора.

Няма как да не забележим приликата между стотиците страници с цветове и съвременните скали на Pantone, които за пръв път са публикувани през 1963. Можете да видите цялата книга с висока разделителна способност тук.

Източник: erikkwakkel.tumblr.com
Текста написа: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.