Препоръките на EFI за избор на правилния контролер за печатния ви бизнес

1015
Препоръките на EFI за избор на правилния контролер за печатния ви бизнес

В много печатници процесът по избор на цифрова печатна машина отнема много време. Клиентите очакват качество, скорост и определен формат на хартията.

Други характеристики като допълнителни цветове и довършителни възможности също играят важна роля. Контролерът (DFE), обаче, често е пренебрегван, въпреки че той има важна роля за подобряването на качеството и производителността, както и производството на нови и сложни продукти.

 

правилния контролер за печатния ви бизнес

Анализът преди покупка трябва да включва цялостен поглед върху работния процеси цялостна калкулация на разходите, която отчита не само цената на контролера. Тя трябва да включва намаляването на разходите, повишаването на производителността, намаленото време за подготовка и производството на продукти с повишена добавена стойност, което може да бъде постигнато чрез правилна конфигурация на контролера и печатната машина.

Какво може контролерът
Разбира се, контролерът може да бъде използван просто за обработка на файлове на печат (RIP), но днешните решения предлагат много повече от това. Ако използвате всички възможности на контролера, можете да получите по-бърза обработка на файловете и по-високо качество, да намалите грешките и да премахнете потребността от инвестиране в решения на други производители. Това води до намаляване на цялостните разходи за притежаване на машината.

Въпреки че възможностите на различните контролери са различни, тук можете да прочетете основните възможности, които всеки потребител трябва да търси:

  • Автоматизация – често не е финансово изгодно всяка поръчка, която минава през печатницата, да изисква човешка намеса. В този случай е критично да автоматизирате процеса от приемане на поръчката до печата, а в някои случаи дори до довършване, доставка и фактуриране. Това ниво на автоматизация премахва човешка намеса, време и потенциални грешки от процеса. В такава среда контролерът може да има значителна роля в автоматизацията на работния процес в печатницата.
  • Всяка печатница е различна – не всеки избира да изпълнява файловите операции и подготовката на поръчките по същия начин. Много смятат, че операторът трябва да се концентрира върху калибрацията на пресата, качеството на цвета и заредените материали за печат, а не да отделят време за какъвто и да е вид други дейности. В този случай, контролери с възможности да управляват повече от една печатна машина от един интерфейс позволяват на оператора да се концентрира върху оптималната употреба на печатните машини. Други печатници оценяват гъвкавостта да могат да извършват предпечатни/подготвителни дейности директно на печатната машина или контролера.
  • Персонализация – контролерите могат да управляват производството на персонализирани поръчки, базирани на шаблони, да сливат шаблони с бази данни, за да генерират файлове за печат. Това може да е несравнимо по-ефективно от многостраничен PDF файл, готов за печат, чиято обработка преди започването на печата може да отнеме много повече време в зависимост от структурата на файла и броя записи.
  • Среда с машини от различни производители – този тип производствена среда може да направи избора на контролер много сложен. В много случаи резултатът е различни контролери, с различен работен процес за всяка преса. Наличието на два или повече контролера може да има някои предимства, например, когато определен тип проблем се появява на единия или другия RIP. Въпреки това, балансирането на натоварването и изпълнението на една и съща поръчка на различни машини може да бъде проблематично. Използването на същия тип контролер за всички цифрови машини, предлага много предимства от гледна точка на производителността и работния процес.

Основни съображения
Всеки печатен бизнес е различен и няма унифициран подход към избора на контролер, който да е подходящ за всеки. Ето някои от основните аспекти, които да имате предвид, когато избирате.

  • Производителност – обмислете как контролерът ще се справя с големи, сложни поръчки, както и с голям брой по-малки поръчки. И в двата случая той трябва да е ефективен, за да намалите времето на изчакване на печатната машина. Пробвайте най-сложните си файлове на всички налични контролери, за да установите разликата в производителността.
  • Автоматизация и цялостна интеграция – анализът на структурата на поръчките ви ще ви даде информация, на базата на която можете да вземете решение както за контролера, така и за печатната машина. Съобразете типа и сложността на поръчките – средна дължина на тиражите, брой поръчки, брой страници, които обикновено се отпечатват за смяна, ден или седмица, както и обичайната дължина на тиражите. Не пропускайте да анализирате и актуалното състояние на средствата си за производство и инфраструктурата на организацията. Проучете как инструментите за автоматизация, включени в контролера, могат да подобрят и направят по-изгоден производствения ви процес.
  • Интеграция с бизнес системи – оценка на способността на контролера да „играе с другите“ – като MIS е важна част от решението за купуване на DFE.
  • Персонализирана информация – ако искате да увеличите обема на персонализираните поръчки, които изпълнявате, имайте предвид, че въпреки че има известни предимства да подготвяте всичко в предпечатния отдел и да изпращате готови за печат PDF-и в производството, големите и сложни файлове могат да затруднят RIP-а и да забавят целия производствен процес. Нови файлови формати като PDF/VT могат да оптимизират подготовката на файловете за по-лесна обработка от контролера. Тъй като не всички контролери и цифрови преси поддържат PDF/VT или други формати за променлива информация като PPML или VPS, уверете се, че сте обмислили внимателно възможностите, от които се нуждаете в контролера и свързаните с него елементи на работния процес.
  • Качество на цветовъзпроизвеждането – потребителите на печат стават все по-взискателни и тенденцията е точното възпроизвеждане на цветовете да става все по-важно. Ако имате производство с машини от различни доставчици, какви процеси използвате, за да гарантирате постоянно възпроизвеждане на цветовете? Интегриран ли е софтуерът ви за управление на цветовете в контролера? Могат ли доставчика на печатната машина и контролера обучение и/или сертификация, която отваря на изискванията на клиента или да отговори на вътрешните ви изисквания по отношение на качеството? Има много неща, които да обмислите, ако добавяте или обновявате цифрова преса.
  • Уменията и квалификацията на служителите – преразгледайте квалификацията на служителите си. Имат ли нужда от допълнително обучение? Има ли програма за сертификация, която би подобрила уменията им и производството като цяло? Инвестицията ви в печатна машина и контролер ще имат по-висока възвръщаемост, ако използвате правилните хора на правилните позиции.

Следващата стъпка
Купуването или обновяването на цифрова печатна машина е важно решение. Същото се отнася за избора на контролера за нея. Двете решения ще имат дълготраен ефект върху бизнеса и финансите ви.

За да гарантирате, че получавате максимума от инвестицията си в цифрова преса, отделете време, за да проучите подробно наличните опции за контролера. Дори, ако си мислите, че сте решили, ако инвестирате още малко време в това решение, ще ви помогне да вземете най-доброто решение за бизнеса си. Решението ви за инвестиция днес трябва да ви позволи да се възползвате от много иновации в контролерите, които да ви помогнат да останете конкурентни в бъдеще.

Можете да видите още съвети от EFI по темата (на английски) тук.
Източник: efi.com
Превод: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.